Bakłażan z serem – Moja rodzina zachwyca się ich smakiem.
1 108
Kiedyś byłam obojętna na bakłażana, wręcz nie zachwycił mnie swoim smakiem. Jednak po przygotowaniu tego dania zmieniłem swoje nastawienie do nich! Domownicy byli zachwyceni smakiem i chwalili je bez końca… Od tej pory przygotowuję bakłażana w ten sposób dość regularnie. Szybko, łatwo i w piekarniku… mniammm!
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE
2 duże bakłażany
150 g twarogu
100 g sera
1 ząbek czosnku
1 jajko
świeży koperek, natka pietruszki i bazylia (po 4 gałązki)
sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Umyj bakłażany i przekrój je wzdłuż, zachowując łodygę.
2. Bakłażany gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez około 10-15 minut, a następnie odcedź i ostudź.
3. W wygodnym pojemniku wymieszaj starty ser, twarożek, jajko, posiekaną natkę pietruszki, bazylię, czosnek i koperek oraz przyprawy.
4. Wydrąż miąższ z połówek bakłażanów łyżką, uważając, aby nie uszkodzić skórki. Dodaj miąższ z bakłażanów do farszu i dobrze wymieszaj.
Comments are closed.