Idealne domowe lody – bez chemii, lepsze niż z lodziarni – dzieci i wnuki je uwielbiają

Kto z nas nie lubi lodów? Ta przepyszna, zimna przekąska niejednokrotnie ratuje nas przed letnimi upałami.

Zwolennikami lodów są nie tylko dzieci, ale i dorośli, nawet ci, którzy na co dzień starają się utrzymać diety. Słodkie, waniliowe lub czekoladowe gałki oraz soczyste owocowe sorbety to przysmak, którego ciężko sobie odmówić.

Niestety lody kupione w sklepie często zawierają dodatkowe substancje koloryzujące i wzmacniacze smaku. Właśnie dlatego warto pokusić się o ich samodzielne przygotowanie.

Oto dziecinnie prosty przepis na lody, które przygotujesz zaledwie z trzech składników!  Do ich zrobienia nie będzie potrzebna specjalna maszyna., a Ty będziesz cieszył się zdrową i smaczną przekąską.

Domowe lody jak z lodziarni

Składniki:

  • skondensowane mleko – 300 ml
  • słodka śmietanka – 300 ml
  • mleczna czekolada – 90 g

Dodatkowo potrzebne będą: jednorazowe papierowe kubeczki, patyczki do lodów

Sposób przygotowania:

Śmietankę wlewamy do miski i ubijamy mikserem lub trzepaczką do momentu uzyskania gładkiej piany.

Stopniowo dodajemy mleko skondensowane i nadal mieszamy. Jeżeli nie przepadasz za zbyt słodkimi lodami, możesz użyć mniejszą ilość mleka.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli  wodnej. Następnie ostrożnie wylewamy ją na dno i ścianki plastikowych kubeczków, tworząc cienką warstwę.

Tak przygotowane kubeczki umieszczamy w zamrażarce na ok. 10 minut, tak, by czekolada zastygła. Po wyjęciu czekoladowych kubeczków z zamrażarki, dokładnie napełniamy je lodową masą i umieszczamy w nich patyczki.

Gotowe lody umieszczamy w zamrażarce na minimum 5 godzin, jednak najlepiej będzie, gdy pozostaną w niej na całą noc.

Po upływie tego czasu zdejmij z lodów papierowy kubeczek.

Teraz możesz już spokojnie rozkoszować się ich wyśmienitym – śmietankowo-czekoladowym smakiem i orzeźwiającym ochłodzeniem. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!