Nie wylewaj wody po ugotowaniu jajek. Będziesz zachwycona, kiedy dowiesz się, dlaczego.

Większości z nas zdarza się gotować jajka na twardo przynajmniej jeden raz w tygodniu. Zastanawiałaś się kiedyś, czy taką wodę można w jakiś sposób wykorzystać?

Jeśli tak, to mam dla ciebie świetną wiadomość i z góry odpowiem ci, że można, a nawet trzeba!

 

Specjaliści pracujący na Uniwersytecie w Birmingham postanowili sprawdzić wszystkie reakcje chemiczne zachodzące w procesie gotowania jaj w wodzie. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że taką wodę można wykorzystać w bardzo praktyczny sposób.

Skorupa jajka aż w 90% składa się z węglanu wapnia. Znajdują się w niej też inne wartościowe minerały, takie jak krzem, miedź, fosfor czy fluor. Podczas gotowania woda zostaje nasycona tymi pierwiastkami, a co za tym idzie, idealnie nadaje się do podlewania roślin.

 

Rośliny podlewane wodą z przegotowanych jajek rosną nawet do 10 razy szybciej. Jeżeli namoczymy w niej nasiona, to te wydadzą bardzo silne pędy. Również i sadzonki stają się odporniejsze na różne choroby.

Kolejną zaletą takiej wody jest utrzymywanie gleby na odpowiednim dla roślin poziomie kwasowości. Dzięki temu kwiaty mogą lepiej się rozwijać i wchłaniać więcej ważnych dla nich wartości odżywczych.

 

Aby skutecznie wykorzystać wodę po ugotowanych jajkach, zaraz po ich przygotowaniu odlej ją i odstaw, by ta trochę się schłodziła. Wystarczy tylko tyle, by móc poprawić stan swoich kwiatów – regularnie podlewaj rośliny taką wodą oraz pryskaj ich liście.

 

Jeżeli nie wiesz, które z twoich roślin potrzebują takiego wzmocnienia minerałami, to zwróć uwagę na ich liście – będą mieć one suche końce, a na ich powierzchni będą pojawiać się nieestetyczne, brązowe plamy.

Jeżeli znasz innych wielbicieli kwiatów, to koniecznie podziel się z nimi tą radą!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!