Kurczak po chińsku: przepis dla zabieganych, przygotujesz go w 15 min, Miało być na dwa dni a zjedzone w kilka chwil

Kurczak to jedno z najczęściej podawanych mięs w naszym regionie. Dlatego też warto je urozmaicić.

 

Prezentujemy przepis na kurczaka po chińsku, który można przygotować w kilkanaście minut i nie potrzeba wielu składników. Na pewno przypadnie każdemu do gustu.

 

 

Niezbędne składniki

  • Pierś lub udko z kurczaka (bez kości i bez skóry)
  • sól i pieprz
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 por
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka sosu Worcester
  • 1 łyżeczka sosu sojowego

 

Sposób przygotowania

Pierwszym krokiem jest pokrojenie kurczaka na kostki, posolenie oraz doprawienie wszystkimi przyprawami. W osobnej misce należy wymieszać sos sojowy, worcester, olej, kurkumę i suszony imbir.

 

Do tak przygotowanej marynaty dodajemy wcześniej przyprawione mięso. Około połowę pora kroimy w plasterki i dodajemy do mięsa w marynacie.

 

 

Na patelni grzejemy olej na który kładziemy wcześniej przygotowane mięso i krótko smażymy.

 

 

Smażyć należy tylko przez kilka minut. Do usmażonego mięsa dodajemy resztę pora. Tak przygotowanego kurczaka można podawać albo z ziemniakami albo mieszanką warzyw lub też samego.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!