Na szybko z piekarnika – obłędny smak: Przepis na kurczaka po francusku.

Kurczak przygotowany na różne sposoby zdecydowanie najczęściej gości w mojej kuchni. Dzisiaj podzielę się z wami moim ulubionym przepisem, który jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim bardzo łatwy w wykonaniu.

Gdy tylko przyrządzam kurczaka po francusku, to cała moja rodzina nie może się doczekać obiadu. Sprawdź sama, dlaczego ta potrawa jest tak pyszna!

Składniki, których będziemy potrzebować, to:

  • dwa filety z kurczaka bez kości
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • 100 gram sera żółtego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka stołowa jogurtu lub śmietany
  • sól, pieprz, bazylia, majeranek oraz rozmaryn

Jednym z sekretów tego przepisu jest sposób przygotowania cebuli. Nie kroimy jej jak w tradycyjnym recepturach, a trzemy na tarce. Gwarantuję ci, że odczujesz różnicę w smaku, która będzie zdecydowanie wyczuwalna.

Warto zadbać także o dobry dobór przypraw, który wzmocni aromat przygotowanego kurczaka. Najlepszym wyborem z pewnością będzie rozmaryn, majeranek oraz bazylia.

Nie zapomnij też o czarnym pieprzu, który jest podstawą większości dań. Zwróć także uwagę na mięso w piekarniku. Powinnaś je stale obserwować, aby go nie przesuszyć – dobry kurczak musi być soczysty!

Sposób przygotowania:

Wbij jajko na głęboki talerz i dobrze je roztrzep. Weź kawałek piersi z kurczaka i posmaruj go jajkiem. Dodaj trochę soli, pieprzu i reszty przygotowanych przypraw.

 

Umyj pomidory i pokrój je w cienkie plastry. Obierz także cebulę i zetrzyj ją na tarcze z małymi oczkami.
Weź ser żółty w kawałku i zetrzyj go na tarce.

 

Przygotuj sobie blachę do pieczenia – wyłóż ją pergaminem lub wysmaruj olejem roślinnym. Natartego przyprawami kurczaka połóż na blaszce, ułóż na nim cebulę i pokrojone wcześniej pomidory.

 

Weź śmietanę lub jogurt i posmaruj pomidory, następnie posyp całość startym serem żółtym. Trzymaj w piekarniku tak długo, aż ser przybierze złotą, rumianą barwę.

 

Istnieje również wiele innych wariantów tego kurczaka, które zakładają użycie gruszek, jabłek lub ananasa. Jeżeli spodoba Ci się mój wariant dania, to zawsze możesz poeksperymentować z nowymi smakami. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!