Kurczak przygotowany na różne sposoby zdecydowanie najczęściej gości w mojej kuchni. Dzisiaj podzielę się z wami moim ulubionym przepisem, który jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim bardzo łatwy w wykonaniu.
Gdy tylko przyrządzam kurczaka po francusku, to cała moja rodzina nie może się doczekać obiadu. Sprawdź sama, dlaczego ta potrawa jest tak pyszna!
Składniki, których będziemy potrzebować, to:
- dwa filety z kurczaka bez kości
- 2 cebule
- 2 pomidory
- 100 gram sera żółtego
- 1 jajko
- 1 łyżka stołowa jogurtu lub śmietany
- sól, pieprz, bazylia, majeranek oraz rozmaryn
Jednym z sekretów tego przepisu jest sposób przygotowania cebuli. Nie kroimy jej jak w tradycyjnym recepturach, a trzemy na tarce. Gwarantuję ci, że odczujesz różnicę w smaku, która będzie zdecydowanie wyczuwalna.
Warto zadbać także o dobry dobór przypraw, który wzmocni aromat przygotowanego kurczaka. Najlepszym wyborem z pewnością będzie rozmaryn, majeranek oraz bazylia.
Nie zapomnij też o czarnym pieprzu, który jest podstawą większości dań. Zwróć także uwagę na mięso w piekarniku. Powinnaś je stale obserwować, aby go nie przesuszyć – dobry kurczak musi być soczysty!
Sposób przygotowania:
Wbij jajko na głęboki talerz i dobrze je roztrzep. Weź kawałek piersi z kurczaka i posmaruj go jajkiem. Dodaj trochę soli, pieprzu i reszty przygotowanych przypraw.
Umyj pomidory i pokrój je w cienkie plastry. Obierz także cebulę i zetrzyj ją na tarcze z małymi oczkami.
Weź ser żółty w kawałku i zetrzyj go na tarce.
Przygotuj sobie blachę do pieczenia – wyłóż ją pergaminem lub wysmaruj olejem roślinnym. Natartego przyprawami kurczaka połóż na blaszce, ułóż na nim cebulę i pokrojone wcześniej pomidory.
Weź śmietanę lub jogurt i posmaruj pomidory, następnie posyp całość startym serem żółtym. Trzymaj w piekarniku tak długo, aż ser przybierze złotą, rumianą barwę.
Comments are closed.