Uwielbiam jej smak. Ta roladka z cukinii z kurczakiem zachwyci najbardziej wybrednych.
Cukinia zwana też kabaczkiem to odmiana dyni bardzo smaczna, niskokaloryczna, bogata w witaminy i sole mineralne. Przyrządzać ją można na różne sposoby i urozmaicać dodatkami oraz ziołami. Dużą popularność zdobyły sobie placki cukiniowe, proste w przygotowaniu, smaczne i lekkostrawne. Jest to jednak jedna z wielu możliwości kulinarnych.
Alternatywą są roladki z cukinią i kurczakiem. Potrawa nie tylko apetyczna, ale wręcz wykwintna. Zachwyci nawet najbardziej wybrednych i wymagających. Proponowana rolada to farsz zawinięty w ciasto.
Do przyrządzenia ciasta należy przygotować:
- Cukinie 2 szt.
- Jajka 2 szt.
- Mąkę pszenną 2-3 łyżki
- Sól i zioła do smaku
Cukinię należy zetrzeć na tarce z dużymi dziurkami. Przełożyć na sitko do odsączenia. W międzyczasie do miski wsypać mąkę, dodać jajka, sól, pieprz i wymieszać wszystkie składniki starannie trzepaczką lub mikserem. Do ciasta dodać odsączoną cukinię i znowu wszystko wymieszać.
Gdy składniki się połączą, należy przenieść ciasto na blachę do pieczenia, pokrytą odpowiednim papierem, czy folią. Równomiernie je rozmieścić i piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 15- 20 minut. W czasie gdy ciasto się piecze, przyrządzamy farsz.
Składniki farszu:
- olej słonecznikowy 1- 2 łyżki stołowe
- Kurczak mielony 300g
- Cebula 1 szt.
- Twardy ser 100g
- Pieprz mielony i ewentualnie sól w ilości według uznania
Cebulę należy posiekać i prużyć powoli na patelni polanej olejem. Dodać kurczaka, przyprawy, wymieszać i smażyć aż będzie gotowy. Wysmażone mięso przełożyć do miski, posypać twardym serem i znów wymieszać. Nadzienie do roladki jest przygotowane.
Upieczone ciasto wyjmujemy z blachy razem z papierem i kładziemy na ręczniku. Rozkładamy na nim nadzienie, zawijamy w rolkę wykorzystując papier i umieszczamy znowu w piekarniku na 10 minut do stopienia się sera. Po wyjęciu kroimy w plastry i przekładamy na talerz. Można dodać do potrawy nieco innego warzywa, można spożywać ją na zimno i na ciepło. Można też zamienić kurczaka na grzyby.
Comments are closed.