Uwielbiam jej smak. Ta roladka z cukinii z kurczakiem zachwyci najbardziej wybrednych.

Cukinia zwana też kabaczkiem to odmiana dyni bardzo smaczna, niskokaloryczna, bogata w witaminy i sole mineralne. Przyrządzać ją można na różne sposoby i urozmaicać dodatkami oraz ziołami. Dużą popularność zdobyły sobie placki cukiniowe, proste w przygotowaniu, smaczne i lekkostrawne. Jest to jednak jedna z wielu możliwości kulinarnych.

Alternatywą są roladki z cukinią i kurczakiem. Potrawa nie tylko apetyczna, ale wręcz wykwintna. Zachwyci nawet najbardziej wybrednych i wymagających. Proponowana rolada to farsz zawinięty w ciasto.

 

Do przyrządzenia ciasta należy przygotować:

  • Cukinie 2 szt.
  • Jajka 2 szt.
  • Mąkę pszenną 2-3 łyżki
  • Sól i zioła do smaku

Cukinię należy zetrzeć na tarce z dużymi dziurkami. Przełożyć na sitko do odsączenia. W międzyczasie do miski wsypać mąkę, dodać jajka, sól, pieprz i wymieszać wszystkie składniki starannie trzepaczką lub mikserem. Do ciasta dodać odsączoną cukinię i znowu wszystko wymieszać.

 

Gdy składniki się połączą, należy przenieść ciasto na blachę do pieczenia, pokrytą odpowiednim papierem, czy folią. Równomiernie je rozmieścić i piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 15- 20 minut. W czasie gdy ciasto się piecze, przyrządzamy farsz.

Składniki farszu:

  • olej słonecznikowy 1- 2 łyżki stołowe
  • Kurczak mielony 300g
  • Cebula 1 szt.
  • Twardy ser 100g
  • Pieprz mielony i ewentualnie sól w ilości według uznania

Cebulę należy posiekać i prużyć powoli na patelni polanej olejem. Dodać kurczaka, przyprawy, wymieszać i smażyć aż będzie gotowy. Wysmażone mięso przełożyć do miski, posypać twardym serem i znów wymieszać. Nadzienie do roladki jest przygotowane.

 

Upieczone ciasto wyjmujemy z blachy razem z papierem i kładziemy na ręczniku. Rozkładamy na nim nadzienie, zawijamy w rolkę wykorzystując papier i umieszczamy znowu w piekarniku na 10 minut do stopienia się sera. Po wyjęciu kroimy w plastry i przekładamy na talerz. Można dodać do potrawy nieco innego warzywa, można spożywać ją na zimno i na ciepło. Można też zamienić kurczaka na grzyby.

Przepis na roladki cukiniowe jest dość elastyczny i można stworzyć własną, indywidualną jego wersję z różnymi przyprawami czy nawet składnikami. Podstawowy jednak składnik, czyli cukinia zawsze winna zostać niezmienna.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!