You might also like
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Łatwo się trawi, a jej regularne spożywanie w sezonie może poprawić witalność skóry i odbić się na wyglądzie twarzy. Pod koniec lata, kiedy przypadają zbiory cukinii, skorzystają z niej nadciśnieniowcy i osoby z dolegliwościami związanymi z nieprawidłową pracą wątroby.
Poniższy przepis na cukinię zapiekaną z pomidorami wydobywa pełną wartość tego warzywa, a połączenie z chrupiącym serem sprawi, że nawet mięsożercom spodoba się ta wegetariańska potrawa.
Warzywa umyj i pokrój w cząstki (cukinię, pomidory i ziemniaki w plastry, cebulę oddzielnie w kostkę). Przesmaż cebulę. Powinna osiągnąć ładny rumiany kolor.
Warzywa naprzemiennie ułóż w naczyniu żaroodpornym. Danie dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Upiecz warzywa w zamkniętym lub przykrytym folią aluminiowym naczyniu w 200 stopniach Celsjusza.
Po 30 minutach odkryj i posyp startym serem. Zapiekaj przez kolejne 15-20 minut. Danie doskonale sprawdzi się jako lekka, wegetariańska kolacja lub gorący dodatek warzywny do obiadu. Życzymy smacznego!
Comments are closed.