Każdy pokocha ten smak. Ta Cukinia zapiekana z pomidorami jest obłędna w smaku.

Pojawiająca się w sierpniu cukinia może mieć pozytywny wpływ na Twoje zdrowie. To jesienne warzywo posiada wyjątkową ilość soli mineralnych pobudzających metabolizm organizmu. Jako lekkostrawne warzywo, jest cenione przez dietetyków.

Łatwo się trawi, a jej regularne spożywanie w sezonie może poprawić witalność skóry i odbić się na wyglądzie twarzy. Pod koniec lata, kiedy przypadają zbiory cukinii, skorzystają z niej nadciśnieniowcy i osoby z dolegliwościami związanymi z nieprawidłową pracą wątroby.

Poniższy przepis na cukinię zapiekaną z pomidorami wydobywa pełną wartość tego warzywa, a połączenie z chrupiącym serem sprawi, że nawet mięsożercom spodoba się ta wegetariańska potrawa.

 

Składniki:

  • 2 pomidory
  • 2 cukinie
  • 1 ziemniak
  • 150g twardego sera żółtego
  • 1 cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie.

Sposób przygotowania:

Warzywa umyj i pokrój w cząstki (cukinię, pomidory i ziemniaki w plastry, cebulę oddzielnie w kostkę). Przesmaż cebulę. Powinna osiągnąć ładny rumiany kolor.

Warzywa naprzemiennie ułóż w naczyniu żaroodpornym.  Danie dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Upiecz warzywa w zamkniętym lub przykrytym folią aluminiowym naczyniu w 200 stopniach Celsjusza.

Po 30 minutach odkryj i posyp startym serem. Zapiekaj przez kolejne 15-20 minut. Danie doskonale sprawdzi się jako lekka, wegetariańska kolacja lub gorący dodatek warzywny do obiadu. Życzymy smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!