Marynowane mięso z cebulą króluje na moim stole. Ta przystawka jest lepsza niż jakakolwiek kiełbasa.

Wieprzowina jest mięsem, które często gości na polskich stołach. Jednak rzadko widujemy ją w formie gotowanej. Najczęściej wieprzowinę smażymy lub pieczemy.

Warto zainteresować się gotowanym mięsem, aby móc zaskoczyć swoich gości ciekawie przygotowanym daniem. Przedstawiam przepis na niestandardową przystawkę z mięsem i cebulą.

Niezwykła marynata sprawi, że wieprzowina będzie wyśmienita.Warto pamiętać, aby nie spieszyć się z gotowaniem, ponieważ mięso musi odpowiednio długo nasiąkać przyprawami. Można wykorzystać do tej przystawki innego rodzaju mięso, np. wołowinę, a kolendrę można wymienić na takie zioła jak bazylia, koperek czy natka pietruszki.

 

Lista zakupów

  • mięso wieprzowe 500 g
  • cebula biała 3 sztuki
  • kolendra 1 pęczek
  • papryczka chili 1 sztuka
  • cytryna 3 sztuki
  • ocet balsamiczny 2 łyżki
  • cukier 3 łyżki
  • sól 1,5 łyżeczki
  • oliwa z oliwek 4 łyżki
  • natka pietruszki 1 łyżeczka

Dodatkowo przydadzą się takie przyprawy jak: czarny pieprz w ziarnach (3 sztuki), goździki (4 sztuki), liść laurowy (2 sztuki), mielony czarny pieprz (0,5 łyżeczki), majeranek (0,5 łyżeczki), mielona papryka ostra (0,25 łyżeczki).

Przygotowanie

1. Zagotowujemy garnek wody, który będzie wystarczająco duży, aby zmieścić cały kawałek mięsa. Wkładamy wieprzowinę do wrzątku, po czym wrzucamy: ziarna pieprzu, goździki, liść liście laurowe i tylko jedną cebulę. Przez 30 minut gotujemy mięso na średnim ogniu.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!