To danie pokocha każdy bez wyjątku. Pyszna rolada z kurczaka na świąteczny stół.

Brakuje ci pomysłu na pyszny obiad? Chcesz zaskoczyć swoją rodzinę czymś nowym, a jednocześnie bardzo smacznym?

Mam dla ciebie świetną propozycję, którą musisz wypróbować. Przepis jest prosty w wykonaniu i nie wymaga zbyt skomplikowanych składników.

Dzisiejszą propozycją jest mięsna rolada, w której nie musisz używać piekarnika. Jeśli zastanawiasz się, czy takie danie bez pieczenia jest w ogóle możliwe, to koniecznie sprawdź poniższy przepis i zobacz, jak szybko rolada znika z talerzy domowników.

Potrzebne składniki:

  • ugotowana pierś z kurczaka – 300 gram
  • serek śmietankowy – 100 gram
  • ugotowany groszek zielony – 4 łyżki stołowe
  • pieczarki – ok. 6 dużych sztuk
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek – 2 ząbki
  • ryż – pół szklanki
  • orzechy włoskie – 1-2 łyżki stołowe
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki stołowe
  • świeży koperek – 1 pęczek
  • sól i inne, lubiane przyprawy

Sposób przygotowania:

Weź ugotowaną pierś z kurczaka i pokrój ją w małe kawałki. Wrzuć ją do miski, dodaj przygotowany serek śmietankowy, zielony groszek i przyprawy.

 

Bardzo dokładnie wymieszaj całą zawartość miski. Obraną cebulę i ząbki czosnku posiekaj w drobną kostkę. Umyj pieczarki, obierz je i również posiekaj. Na patelnię wlej trochę oliwy z oliwek.

Gdy patelnia się rozgrzeje, wrzuć na nią cebulę oraz czosnek. Po chwili dodaj także przygotowane wcześniej grzyby i poczekaj, aż całkowicie wyparuje z nich woda.

 

Cooked rice in bowl on wooden background

Ugotowany i ostudzony wcześniej ryż dodaj na patelnię do pieczarek, całość przypraw także według swojego uznania. Po smażeniu odstaw wszystko do ostygnięcia. Schłodzoną mieszankę zmiksuj za pomocą blendera.

 

Weź kawałek folii aluminiowej i rozłóż na niej warstwę stworzoną z groszku, serka śmietankowego i piersi z kurczaka. Warstwa powinna mieć grubość około 1,5 centymetra. Na warstwie rozsmaruj równomiernie przygotowane nadzienie, zostawiając około 2 centymetrów przerwy od krawędzi.

 

Całość posyp posiekanymi orzechami i świeżym koperkiem. Zwiń roladę wraz z folią i wstaw ją do lodówki na 60 minut. Po wyjęciu możesz udekorować danie ziołami lub suszoną żurawiną.

 

Rolada jest już gotowa do spożycia i co najważniejsze, nie wymagała użycia piekarnika. Koniecznie sprawdź ten przepis i podziel się z nim ze swoimi znajomymi. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!