Leniwa przekąska w kilka chwil. Gorące zapiekanki z pieczarkami – leniwce.

Zapiekanki to popularny polski fast-food pochodzący jeszcze z czasów PRL. Wszyscy znamy je z czasów naszego dzieciństwa. Można je zrobić na bułce, na bagietce bądź na chlebie.

Jeżeli uwielbiasz przekąski na ciepło to zapiekanki z pieczarkami będą idealną opcją dla Ciebie. Są nie tylko smaczne, ale też bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Możesz je zrobić wcześniej i zabrać ze sobą do pracy bądź na piknik.

Składniki

  • świeży bochenek chleba
  • świeże pieczarki lub inne ulubione grzyby (200 g)
  • cebula (1 sztuka)
  • koperek lub inne zioła (3 gałązki)
  • twardy ser (100 g)
  • kwaśna śmietana lub majonez (1 łyżka)
  • masło (20 g, opcjonalnie)
  • olej roślinny do smażenia
  • sól (1/3 łyżeczki)
  • czarny pieprz do smaku
  • inne ulubione przyprawy

Przygotowanie

Pieczarki lub inne świeże grzyby myjemy, suszymy i kroimy w małą kostkę. Następnie obieramy i siekamy drobno cebulę.

Pieczarki wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy, aż wyparuje z nich całkowicie woda. Dodajemy cebulę, mieszamy i smażymy jeszcze przez kilka minut.

Dodaj do pieczarek sól i pieprz, swoje ulubione przyprawy i wymieszaj razem wszystko. Zdejmij patelnię z kuchenki i odłóż ją na bok, aby nadzienie trochę przestygło. Następnie zetrzyj twardy ser na tarce o grubych oczkach.

Gałązki kopru lub innych ziół drobno posiekaj. Dodaj je razem z serem do pieczarek, dopraw kwaśną śmietaną bądź majonezem. Dokładnie wszystko wymieszaj. Możesz także dodać trochę masła.

Pokrój bochenek chleba na kromki o grubości około 1 cm i posmaruj je przygotowanym farszem pieczarkowym. Przykryj blachę papierem do pieczenia i połóż na niej kanapki.

Następnie włóż blachę do rozgrzanego na 180 piekarnika na około 10-15 minut, aż ser stopnieje. Po wyjęciu zapiekanek z piekarnika można je jeszcze ozdobić ziołami lub polać ketchupem.

Zapiekanki z pieczarkami są bardzo aromatyczne i szybko znikają ze stołu. Można je podawać jako przekąskę podczas spotkania z przyjaciółmi, na kolację bądź śniadanie z dodatkiem herbaty lub kawy. Smakują również dobrze na zimno.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!