Zawsze wychodzą przepysznie. Ziemniaki z grzybami w rękawie – Ten przepis to prawdziwe znalezisko dla każdej gospodyni.

Dzisiaj przedstawię Państwu przepis na danie zachwycające smakiem i zapachem. Co więcej, potrawa wspaniale syci oraz wypada bardzo dobrze pod kątem ekonomicznym.

Sprawdzi się zarówno w przypadku dużej rodziny, jak i skromnie żyjącego studenta. Nadaje się także dla wegan.

Danie przygotowuje się w piekarniku, nie ma konieczności smażenia go, dlatego też składniki dania nie chłoną ogromnych ilości tłuszczu, co ma niestety miejsce w przypadku potraw smażonych. Potrawę można więc uznać za zaspokajającą, ale wciąż w pewnym sensie dietetyczną.

 

Do przygotowania dania potrzebujemy 1 kg ziemniaków, 400 g grzybów, 1 dużą marchew, 3-4 ząbki czosnku, sól, pieprz, roślinne przyprawy i olej roślinny oraz suszony lub świeży koperek. Ziemniaki, grzyby i marchewkę myjemy, obieramy i kroimy.

Dodajemy posiekany czosnek oraz koperek. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu, nieco roślinnych przypraw oraz oleju roślinnego oraz wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 30 minut.

Po tym czasie przekładamy danie do rękawa do pieczenia i wkładamy go do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy przez jedną godzinę.

Ziemniaki z grzybami po upieczeniu mają delikatny smak oraz doskonale sycą. Polecam i życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!