Dla gospodyń, które cenią szybkie przepisy. Ciasto na kefirze które przygotujesz w 5 minut. 

Jeżeli szukasz przepisów na słodkości, które możesz przygotować w kilka minut, to ta receptura jest stworzona dla Ciebie!

Pojawili się niezapowiedziani goście, a może po prostu nie masz ochoty stać długo w kuchni, a chcesz zjeść jakiś domowy smakołyk? Ciasto z rodzynkami zrobione na kefirze jest idealne w każdej z tych sytuacji! Jest smaczne, proste i bardzo, bardzo szybkie.

 

Ciasto na kefirze ma delikatny smak i jest niesamowicie puszyste. W dodatku chyba nie ma łatwiejszego. Nie pobrudzisz przy nim masy naczyń, a możesz je podać nawet przy ważnej okazji.

Składniki ciasta z rodzynkami na kefirze:

  • 2 jaja kurze
  • 2 szklanki pszennej mąki uniwersalnej
  • 0,5 szklanki drobnego cukru
  • szklanka kefiru
  • 100 g rodzynek, najlepiej sułtańskich
  • 1 łyżka, niezbyt kopiasta, masła
  • 10 g proszku do pieczenia

Jak zrobić ciasto na kefirze?

Przygotowanie kefirowego ciasta, nie wymaga odstawiania go do lodówki ani długiego oczekiwania, aż wyrośnie. Wystarczy zmiksować ze sobą jaja, kefir i cukier.

 

Następnie powoli dodaj mąkę, cały czas mieszając ręcznie lub na najniższych obrotach miksera. Na koniec dodaj rodzynki i proszek do pieczenia. Zamieszaj i ciasto jest gotowe do pieczenia.

 

Formę posmaruj dokładnie masłem i przelej do niej ciasto.

 

Piecz je przez około pół godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. I już!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!