Kurczak po arabsku – super przepis. Znika ze stołu w kilka chwil. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem

Filet z kurczaka to mięso, które jest lubiane przez większość z osób. Najważniejszą zaletą tego mięsa jest to, że można z niego przygotować naprawdę bardzo wiele różnych potraw.

Popularność kurczaka wynika między innymi z tego, że jest bardzo łatwo dostępny, ale także z tego względu, że doskonale komponuje się z różnymi składnikami.

Poniżej prezentujemy przepis na wyjątkowego kurczaka po arabsku. Jest on naprawdę przepyszny.

Co będzie potrzebne?

  • pół kilograma fileta z kurczaka
  • 2 jajka
  • 3 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 gramów mąki pszennej
  • 60 gramów masła
  • 200 mililitrów wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • zioła jak np. rozmaryn, pietruszka, koperek
  • pieprz
  • 4 łyżki oleju
  • przyprawa do kurczaka

Przepis

Filet z kurczaka trzeba umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kotlety.

Następnym krokiem jest posiekanie czosnku, wymieszanie z sokiem z cytryny oraz wodą. Do tej mieszanki należy dodać zioła. Po stworzeniu takiej mieszanki należy nią zalać mięso.

Całą taką mieszankę mięsa z przyprawami należy przechowywać w lodówce przez około 2 godziny. Kolejnym etapem jest obranie cebuli i jej podsmażenie.

Potem należy roztrzepać jajka wraz z przyprawami i cebulą i dobrze wymieszać. Każdy kawałek kurczaka trzeba obtoczyć w mące i zanurzyć w macie, która powstała z jajek i mąki.

Kurczaki trzeba obtoczyć w mące i zanurzyć w masie jajecznej. Smażenie powinno odbywać się do osiągnięcia złocistego koloru.

Po usmażeniu kurczaków trzeba je upiec w piekarniku w 160 stopniach przez około 15 minut, dopóki jajka się nie zetną.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!