Delikatna babeczka po fińsku – moja babcia zdradziła przepis. Wszyscy zachwyceni smakiem.

Zapraszam do przygotowania smacznej i prostej babeczki po fińsku.

Jest ona niezwykle delikatna i smakuje po prostu pysznie. Może okazać się świetna w przypadku nieoczekiwanych gości, ale też może ubogacić stół jako deser dla całej rodziny.

Składniki

  • Jedna szklanka mąki
  • Jedna szklanka cukru
  • 200g kwaśnej śmietany
  • 2 sztuki jajek
  • Łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

Do miski wrzucamy jajka oraz cukier i dokładnie ubijamy. Do mieszanki dodajemy mąkę, następnie kwaśną śmietanę i proszek do pieczenia. Teraz wszystko starannie mieszamy. Jeżeli chcemy to kwaśną śmietanę zastępujemy kefirem lub jogurtem.

 

Przygotowujemy formę do pieczenia: wykładamy papierem do pieczenia, ewentualnie smarujemy ją masłem i posypujemy mąką. Następnie przygotowane ciasto przelewamy do formy. Pamiętajmy, żeby ciasto wypełniało formę w 2/3 objętości, ponieważ rośnie ono w trakcie pieczenia.

Następnie dobrze rozgrzewamy piekarnik i pieczemy babeczkę przez 20 minut. Na koniec wypieczone ciasto przekładamy z formy, a następnie zostawiamy na jakiś czas, aby się ochłodziło. Aby nadać ciastu smakowity wygląd dekorujemy go wedle uznania, np. cukrem pudrem.

Teraz możemy je podać. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!