You might also like
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Jest ona niezwykle delikatna i smakuje po prostu pysznie. Może okazać się świetna w przypadku nieoczekiwanych gości, ale też może ubogacić stół jako deser dla całej rodziny.
Do miski wrzucamy jajka oraz cukier i dokładnie ubijamy. Do mieszanki dodajemy mąkę, następnie kwaśną śmietanę i proszek do pieczenia. Teraz wszystko starannie mieszamy. Jeżeli chcemy to kwaśną śmietanę zastępujemy kefirem lub jogurtem.
Przygotowujemy formę do pieczenia: wykładamy papierem do pieczenia, ewentualnie smarujemy ją masłem i posypujemy mąką. Następnie przygotowane ciasto przelewamy do formy. Pamiętajmy, żeby ciasto wypełniało formę w 2/3 objętości, ponieważ rośnie ono w trakcie pieczenia.
Następnie dobrze rozgrzewamy piekarnik i pieczemy babeczkę przez 20 minut. Na koniec wypieczone ciasto przekładamy z formy, a następnie zostawiamy na jakiś czas, aby się ochłodziło. Aby nadać ciastu smakowity wygląd dekorujemy go wedle uznania, np. cukrem pudrem.
Comments are closed.