Te naleśniki bez mąki mogę jeść codziennie. Rozpływają się w ustach, raz dwa i gotowe

Naleśniki zna chyba każdy. To smak który znamy od dzieciństwa, przygotowywały je zarówno babcie jak i mamy.

Do dziś naleśniki są bardzo popularną potrawą, dzięki łatwości przygotowania oraz prostocie składników które każdy posiada w swojej lodówce. Do przygotowania tego prostego posiłku wystarczą tylko 3 składniki: mleko, jaja oraz mąka.

Naleśniki są szybkim sposobem na poskromienie głodu.

Jeśli jednak zdarzy się że nie posiadamy w domu mąki i nie mamy możliwości jej kupić nie oznacza to że musimy zrezygnować z ich przygotowania. Poniżej znajduje się prosty przepis na naleśniki które można przygotować bez udziału mąki!

Do przygotowania puszystych naleśników bez mąki potrzebujemy:

  • 5 jajek,
  • ok. 6 czubatych dużych łyżek skrobi,
  • 500 ml mleka,
  • 1 łyżkę oleju słonecznikowego.

Do naleśników warto dodać nadzienie z twarożku. Do przygotowania nadzienia potrzebujemy:

  • 300g twarożku,
  • śmietana, cukier oraz masło – do smaku.

Jak przygotować naleśniki bez mąki?

Naleśniki bez mąki są bardzo proste w przygotowaniu. 5 jajek, skrobię oraz mleko wymieszaj razem aż utworzą gładką masę. Będzie ona dość rzadka. Ciasto należy odstawić na ok. 15 min.

W tym czasie rozgrzej patelnię z olejem słonecznikowym a następnie smaż naleśniki bez przewracania. W celu przygotowania nadzienia twarożek utrzyj z cukrem.

Można dodać ulubione dodatki takie jak rodzynki, żurawinę czy pokrojone owoce. Wysmażone naleśniki napełnij nadzieniem z twarożku i zawiń wg upodobania w rulon lub trójkąty.

Całość umieść w naczyniu żaroodpornym. Górę posmaruj masłem oraz śmietaną. Całość umieść w nagrzanym piekarniku do 180 stopni i piecz około 10 minut.

Po wyjęciu z piekarnika naleśniki są gotowe!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!