Bigos – Prawdziwy, aromatyczny. W takim wydaniu jeszcze go nie próbowałaś.
217
Bigos to tradycyjne danie kuchni polskiej. Istnieje wiele przepisów na przygotowanie tego pysznego dania. Mówią nawet, że w Polsce jest więcej przepisów niż samych kucharzy. Aromatyczne dodatki podkreślają jego wyjątkowy smak i sprawiają, że na jednej porcji nie skończysz. Oto najlepsza wersja tradycyjnego bigosu. Do dzieła!
SKŁADNIKI
500 g wieprzowiny
200 g wędzonych żeberek wieprzowych
600 g białej kapusty
400 g kapusty kiszonej
1 cebula
1 marchewka
40 g koncentratu pomidorowego
150 g suszonych śliwek
sól, kolendra, czarny pieprz do smaku
2-3 liście laurowe
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
1. Mięso wieprzowe pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.
2. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w piórka. Białą kapustę poszatkuj.
3. Dodaj marchewkę i cebulę do zrumienionego mięsa. Smaż, aż warzywa będą miękkie. Potem przełóż wszystko do większego garnka.
4. Wędzone żeberka pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do mięsa i warzyw. Następnie posól i dodaj koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj.
5. Po 5 minutach dodaj świeżą i kiszoną kapustę. Nie musisz dolewać wody, powinien wystarczyć sok, który puści kapusta.
6. Przykryj garnek pokrywką i gotuj bigos na małym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
7. W międzyczasie zaparz wrzątkiem suszone śliwki. Pokrój je na mniejsze kawałki.
8. Po 30 minutach dodaj śliwki, pieprz, kolendrę i liść laurowy.
9. Wymieszaj wszystko, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut. Tradycyjny polski bigos jest gotowy.
Comments are closed.