Małe bułeczki – zrobiłam 100 sztuk w 20 min – mrożę, a gdy mam ochotę wyciągam i piekę na szybko

Największą zmorą każdej gospodyni są niespodziewani goście. Znasz to uczucie, kiedy nagle ktoś puka do drzwi a Ty nie masz żadnych smakołyków w zanadrzu?

Od tej chwili to już nie będzie problem! Mamy dla Ciebie przepis na szybkie, nadziewane bułeczki, które zachwycą podniebienie każdego, nawet najbardziej wymagającego przybysza. W dodatku wychodzi ich dużo, wiec dla nikogo nie braknie.

Składniki potrzebne do wykonania ciasta:

  • mąka – 400 g
  • jajka – 2 sztuki
  • kefir – szklanka
  • łyżka cukru
  • łyżeczka śmietany
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • sezam

Składniki potrzebne do wykonania nadzienia:

  • kiełbasa lub szynka – 100 g
  • twardy ser – 50 g
  • ząbek czosnki
  • świeże zioła

Taki farsz jest dość oryginalny, zaskoczy więc wymagających gości. Jeżeli lubisz nadzienia bardziej tradycyjne, możesz nafaszerować Twoje bułeczki grzybami, duszoną kapustą czy mięsem. Ogranicza Cię jedynie wyobraźnia.

Sposób przygotowania:

Wymieszaj płynne składniki na ciasto razem z solą, proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Mąkę przesiej i dodawaj stopniowo do wymieszanych składników, wyrabiając ciasto. Powinno ono być elastyczne. Gdy będzie gotowe, umieść je w misce pod przykryciem w bezpiecznym miejscu na około dwadzieścia minut.

Pamiętaj jedynie, by stało w temperaturze pokojowej. Teraz przygotuj farsz. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj kiełbasę z serem. Dopraw czosnkiem i posiekanymi świeżymi ziołami.

Przygotuj sobie silikonową formę, do pieczenia lub taką do lodu. Ważne, aby posiadała dość małe oczka. Ciasto podziel na cztery kawałki, każdy z nich rozwałkuj tak, by jego grubość wynosiła około 2 – 2,5 cm. Przygotowana formę posyp mąką i  przykryj warstwa ciasta. Farsz umieść we wgłębieniach. Przykryj kolejną warstwą ciasta.

Po czym rozwałkuj. Wyjmij szybko bułeczki i połóż je na posmarowanej wcześniej olejem blasze do pieczenia. Jajko roztrzep i posmaruj nim bułeczki. Na koniec posyp je sezamem w ilości jaką lubisz.  Piekarnik rozgrzej do temperatury około 180 stopni i piecz mniej więcej dwadzieścia, może dwadzieścia pięć minut.

Dokładny czas pieczenia jest uzależniony od konkretnego modelu piekarnika, gdyż jak wie szanująca się gospodyni, każdy grzeje nieco inaczej. Musisz wyczuć odpowiedni moment. Jeżeli preferujesz słodkie nadzienia, możesz nadziać bułeczki twarogiem, dżemem, makiem, jagodami, jabłkami, malinami. Z czym sobie zamarzysz.

Ciekawym nadzieniem, choć już nie słodkim, będzie twaróg połączony ze szczypiorkiem lub gotowane ziemniaki z jajkiem. Baw się smakiem.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!