Zapiekanki to popularny polski fast-food pochodzący jeszcze z czasów PRL. Wszyscy znamy je z czasów naszego dzieciństwa. Można je zrobić na bułce, na bagietce bądź na chlebie.
Jeżeli uwielbiasz przekąski na ciepło to zapiekanki z pieczarkami będą idealną opcją dla Ciebie. Są nie tylko smaczne, ale też bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Możesz je zrobić wcześniej i zabrać ze sobą do pracy bądź na piknik.
Składniki
- świeży bochenek chleba
- świeże pieczarki lub inne ulubione grzyby (200 g)
- cebula (1 sztuka)
- koperek lub inne zioła (3 gałązki)
- twardy ser (100 g)
- kwaśna śmietana lub majonez (1 łyżka)
- masło (20 g, opcjonalnie)
- olej roślinny do smażenia
- sól (1/3 łyżeczki)
- czarny pieprz do smaku
- inne ulubione przyprawy
Przygotowanie
Pieczarki lub inne świeże grzyby myjemy, suszymy i kroimy w małą kostkę. Następnie obieramy i siekamy drobno cebulę.
Pieczarki wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy, aż wyparuje z nich całkowicie woda. Dodajemy cebulę, mieszamy i smażymy jeszcze przez kilka minut.
Dodaj do pieczarek sól i pieprz, swoje ulubione przyprawy i wymieszaj razem wszystko. Zdejmij patelnię z kuchenki i odłóż ją na bok, aby nadzienie trochę przestygło. Następnie zetrzyj twardy ser na tarce o grubych oczkach.
Gałązki kopru lub innych ziół drobno posiekaj. Dodaj je razem z serem do pieczarek, dopraw kwaśną śmietaną bądź majonezem. Dokładnie wszystko wymieszaj. Możesz także dodać trochę masła.
Pokrój bochenek chleba na kromki o grubości około 1 cm i posmaruj je przygotowanym farszem pieczarkowym. Przykryj blachę papierem do pieczenia i połóż na niej kanapki.
Następnie włóż blachę do rozgrzanego na 180 piekarnika na około 10-15 minut, aż ser stopnieje. Po wyjęciu zapiekanek z piekarnika można je jeszcze ozdobić ziołami lub polać ketchupem.
Comments are closed.