Spróbuj buraka w takiej postaci, a będziesz robiła go codziennie. Przepis który zaskoczy nawet Ciebie.

To, że buraki są bardzo zdrowe nie ulega wątpliwości. Mają też wielu swoich zwolenników, choć zdarzają się osoby, którym nie zawsze smakują.

Dzisiaj proponujemy przepis na proste i szybkie danie, które jest jednocześnie tak smaczne, że jak raz go wypróbujesz to będziesz do niego często wracać.

Składniki na buraki pieczone:

  • małe buraki – 0,5 kg
  • czosnek – kilka ząbków wg uznania
  • ocet balsamiczny – 3 łyżki
  • oliwa z oliwek – 6 łyżek
  • majeranek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Przygotuj żaroodporne naczynie – wyłóż je folią aluminiową. Dokładnie wyszorowane pod bieżącą wodą buraki pokrój w łódeczki lub półksiężyce i rozłóż w naczyniu.

Obierz i dodaj do buraków ząbki czosnku – nie przeciskaj ich przez praskę, możesz je przekroić wzdłuż. Całość polej oliwą z oliwek i octem balsamicznym oraz dopraw do smaku majerankiem, solą i pieprzem.

Tak przygotowanie danie przykryj folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz około 60-90 minut. Pod koniec pieczenia można zdjąć z naczynia folię.

Pieczone buraki świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych a także jako samodzielny posiłek. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!