You might also like
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Z podanej ilości składników zrobisz spory bochenek chleba w dużej keksówce. Jeśli boisz się, że nie zjesz takiej ilości, możesz zmniejszyć ilość składników o połowę i użyć mniejszej keksówki.
Składniki:
Wykonanie:
Na początku zrób zaczyn. Drożdże wsyp do kilku ciepłej wody i odstaw na ok. 10 minut.
Następnie sypkie składniki wysp do dużej miski i dokładnie wymieszaj. Dodaj do nich zaczyn (wodę z drożdżami).
Wszystko starannie wymieszaj łyżką, aż uzyskasz gładką, zwięzłą masę. Później przykryj miskę i odstaw ciasto w ciepłe miejsce na ok 30 minut, aby przez ten czas wyrosło i nabrało objętości.
Keksówkę natłuść i lekko obsyp bułką tartą. Gdy ciasto wyrośnie jeszcze raz delikatnie je wymieszaj i włóż do formy. Keksówkę z ciastem chlebowym odłóż jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce, by trochę wyrosło.
Po tym czasie włóż formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC. Piecz przez godzinę.
Chleb najlepiej jeść dopiero po ostygnięciu, a jeszcze lepiej na następny dzień. Lepiej nie kroić tego pieczywa od razu po wyjęciu z piekarnika, bo gorący może po prostu rozpaść się na kawałki.
Smacznego!
Comments are closed.