Od dawna robię swój własny chleb. Ten przepis jest wyjątkowo prosty, a chleb wychodzi jak z piekarni

Pieczywo dostępne w sklepach nie zawsze jest smaczne. Nie zawsze też jest zdrowe.

Jeśli znudziło Ci się jedzenie przypadkowego chleba, szukasz pieczywa zdrowszego i pysznego, po prostu upiecz chleb samodzielnie. To nie jest trudne, a samodzielnie upieczony chleb z pewnością będzie Ci smakować.

 

Składniki potrzebne do upieczenia 3 bochenków pysznego chleba. 

  • kilogram mąki krupczatki
  • 50 g drożdży
  • letnia woda – około 900 ml
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • szklanka pszennych otrębów
  • łuskany słonecznik i siemię lniane – po 6 łyżek
  • 3 łyżki sezamu, 1,5 łyżki pestek dyni, jeśli ktoś lubi

Przygotowanie chleba.

Przygotowanie chleba jest banalnie łatwe. Wszystkie składniki należy umieścić w jednej misce i bardzo dokładnie wymieszać. Masa musi być spójna.

 

Gdy już jest przygotowana, odstawiamy miskę z masą w ciepłe miejsce na około 15 minut. Dobrze jest przykryć ciasto bawełnianą ściereczką. Po 15 minutach ciasto powinno urosnąć. Jest gotowe do pieczenia.

Pieczenie chleba.

Formę do chleba smarujemy olejem i posypujemy tartą bułką. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, po czym wkładamy formę z ciastem do środka. Czas pieczenia to około 45 minut.

Upieczony chleb pozostawiamy do ostygnięcia i wyciągamy z formy. Jest gotowy do spożycia.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!