Prosty przepis na puszysty chrupiący chlebek – nawet początkujący w pieczeniu chleba sobie poradzi.

Wyobraź sobie aromat pysznego, świeżo wyciągniętego z pieca chleba. A następnie – dźwięk przegryzanej, chrupiącej skórki… Możesz tego doświadczyć także w swojej kuchni.

Nawet jeśli nigdy nie próbowałeś wypiekać chleba, zrób to przy użyciu poniższego przepisu. Jest prosty i wychodzi z niego pyszne pieczywo. Wychodzi zawsze – sprawdzone!

Składniki na chleb:

  • 7 g suchych drożdży,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 400 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki soli.

Sposób wykonania:

Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie i zostaw na ok. 10 minut. Weź dużą miskę i wsyp do niej mąkę oraz przyprawy. Wymieszaj. Do mąki z przyprawami dodaj uprzednio przygotowaną wodę z drożdżami i wymieszaj łyżką. Jednolitą masę zostaw w misce i przykryj oddychającą ściereczką.

Postaw miskę w ciepłym, lecz nie gorącym miejscu. Ciasto będzie rosło przez pół godziny. Kiedy już urośnie, zamieszaj raz jeszcze i przełóż do przygotowanej keksówki. Znów odłóż je na kilka minut w ciepłe miejsce. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz przez 1 godzinę.

 

Przydatne wskazówki:

Ilość składników wystarcza na dużą keksówkę. Możesz skorzystać z mniejszej i użyć proporcjonalnie mniejszych ilości produktów, np. połowy. Do wysmarowania formy użyj tłuszczu oraz posyp ją bułką tartą. Oprócz soli możesz użyć przypraw i lekkich dodatków – nadasz chlebkowi charakteru.

Propozycje: zioła, czosnek, podsmażona cebulka. Za każdym razem spróbuj czegoś nowego! Aby pieczywo nie rozpadło się, ani nie zaszkodziło Twojemu żołądkowi – poczekaj z jedzeniem, aż ostygnie.

Możesz zamienić część mąki pszennej na mąkę żytnią – jednak maksymalnie 1/3 porcji. Mąka żytnia jest cięższa, inaczej zachowuje się w trakcie obróbki i chleb może nie wyrosnąć.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!