You might also like
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Nawet jeśli nigdy nie próbowałeś wypiekać chleba, zrób to przy użyciu poniższego przepisu. Jest prosty i wychodzi z niego pyszne pieczywo. Wychodzi zawsze – sprawdzone!
Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie i zostaw na ok. 10 minut. Weź dużą miskę i wsyp do niej mąkę oraz przyprawy. Wymieszaj. Do mąki z przyprawami dodaj uprzednio przygotowaną wodę z drożdżami i wymieszaj łyżką. Jednolitą masę zostaw w misce i przykryj oddychającą ściereczką.
Postaw miskę w ciepłym, lecz nie gorącym miejscu. Ciasto będzie rosło przez pół godziny. Kiedy już urośnie, zamieszaj raz jeszcze i przełóż do przygotowanej keksówki. Znów odłóż je na kilka minut w ciepłe miejsce. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz przez 1 godzinę.
Ilość składników wystarcza na dużą keksówkę. Możesz skorzystać z mniejszej i użyć proporcjonalnie mniejszych ilości produktów, np. połowy. Do wysmarowania formy użyj tłuszczu oraz posyp ją bułką tartą. Oprócz soli możesz użyć przypraw i lekkich dodatków – nadasz chlebkowi charakteru.
Propozycje: zioła, czosnek, podsmażona cebulka. Za każdym razem spróbuj czegoś nowego! Aby pieczywo nie rozpadło się, ani nie zaszkodziło Twojemu żołądkowi – poczekaj z jedzeniem, aż ostygnie.
Comments are closed.