Chrupiąca cukinia po koreańsku – lekko pikantna, każdy ją uwielbia. Tak dobrej przekąski jeszcze nie jadłaś.

W zdrowej diecie warto wykorzystywać warzywa sezonowe. Są najtańsze oraz najzdrowsze dla organizmu.

Gdy sezon na cukinię w pełni, świetnym pomysłem będzie przyrządzenie cukinii po koreańsku! Jej pikantny smak jest niezwykle ciekawy, zwłaszcza dla miłośników ostrych dań.

Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg cukinii
  • 200 g marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżeczka soli
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • łyżeczka sezamu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • łyżeczka sosu sojowego

Sposób przygotowania dania:

Cukinię pokrój w jak najcieńsze plastry. Warto wybrać warzywo młode, gdyż nie zawiera pestek. Umieść w misce i posól, po czym odstaw na około pół godziny.

 

W międzyczasie obierz marchewkę i pokrój ją w paski. Możesz zetrzeć ją na tarce do marchewki po koreańsku, jeżeli taką posiadasz. Umieść w misce, posól szczypta soli i również odstaw na około pół godziny.

 

Przejdź do obierania czosnku. Gdy skończysz, przepuść go przez praskę, dodaj do niego sok z cytryny oraz sos sojowy i miód.

 

Teraz wróć do cukinii i odciśnij z niej całą wodę. Analogicznie postąp z marchewką, po czym dodaj ją do cukinii. Polej je dressingiem, który wcześniej przygotowałeś.

 

Olej słonecznikowy podgrzej na dobrze rozgrzanej patelni. Gdy będzie już podgrzany, dodaj go do posiłku.

Całość bardzo starannie wymieszaj i odstaw do lodówki. Potrawa powinna spędzić tam przynajmniej dwadzieścia minut.

 

Zdajemy sobie sprawę, że to ciężkie, gdyż prawdopodobnie będziesz mieć ochotę od razu ją zjeść. Zapewniamy jednak, że na prawdę warto poczekać.

Przed podaniem potrawy na stół możesz ją jeszcze udekorować, jeśli masz taką ochotę. Jeśli nie, nic nie szkodzi. Będzie smakować tak samo wybornie.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!