You might also like
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Chrusty, zwane również faworkami, to popularny przysmak, kojarzący się szczególnie z Tłustym Czwartkiem. Przygotowanie ich jest banalnie proste, dostępne dla każdego z nas. Smak i niepowtarzalny zapach faworków to znakomity sposób na poprawę humoru.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Na początku wsyp mąkę do głębszej miski, robiąc w jej środku dołeczek. Dodaj śmietanę (jeśli używasz), wódkę, wodę, cukier i sól. Wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką. Następnie zagnieć dokładnie ciasto, uprzednio posypawszy mąką blat by zapobiec przywieraniu. Powstałą masę przykryj ściereczką i pozostaw na około 15 minut. Po upływie wspomnianego czasu ciasto należy zagnieść jeszcze raz i dokładnie rozwałkować (grubość około 1mm). Można ułatwić sobie tę czynność dzieląc całość na pięć równych kawałków. Każdy po rozwałkowaniu przyjmie kształt okręgu który zwijamy w rulon i tniemy nożem (pod kątem 45 stopni) na plasterki o grubości 2cm.
Kolejnym ważnym krokiem jest rozgrzanie oleju roślinnego w głębokiej patelni. Chrusty smażymy z obu stron na piękny, złocisty kolor (po wyłożeniu na rozgrzany olej faworki lekko się rozwiną). Gotowe przysmaki odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem, siekanymi orzechami lub cynamonem. Smacznego!
Comments are closed.