Mój popisowy przepis na pyszne chrusty. Faworki z wodą mineralną. Tak dobrych i kruchych nie jadłam.

Chrusty, zwane również faworkami, to popularny przysmak, kojarzący się szczególnie z Tłustym Czwartkiem. Przygotowanie ich jest banalnie proste, dostępne dla każdego z nas. Smak i niepowtarzalny zapach faworków to znakomity sposób na poprawę humoru.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki (około 510g)
  • 1 szklanka wody mineralnej (200ml)
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki wódki
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
  • olej roślinny (do smażenia)
  • posypka (cukier puder, cynamon, siekane drobno orzechy, wiórki kokosowe)

 

Sposób przygotowania:

Na początku wsyp mąkę do głębszej miski, robiąc w jej środku dołeczek. Dodaj śmietanę (jeśli używasz), wódkę, wodę, cukier i sól. Wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką. Następnie zagnieć dokładnie ciasto, uprzednio posypawszy mąką blat by zapobiec przywieraniu. Powstałą masę przykryj ściereczką i pozostaw na około 15 minut. Po upływie wspomnianego czasu ciasto należy zagnieść jeszcze raz i dokładnie rozwałkować (grubość około 1mm). Można ułatwić sobie tę czynność dzieląc całość na pięć równych kawałków. Każdy po rozwałkowaniu przyjmie kształt okręgu który zwijamy w rulon i tniemy nożem (pod kątem 45 stopni) na plasterki o grubości 2cm.

Kolejnym ważnym krokiem jest rozgrzanie oleju roślinnego w głębokiej patelni. Chrusty smażymy z obu stron na piękny, złocisty kolor (po wyłożeniu na rozgrzany olej faworki lekko się rozwiną). Gotowe przysmaki odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem, siekanymi orzechami lub cynamonem. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!