Kruche ciasteczka o maślanym smaku – ekspresowe w wykonaniu. Z przepisu mojej babci

Pokochasz ten przepis! Kruche ciasteczka o maślanym smaku, idealne na początek dnia lub do popołudniowej kawy. A do ich wykonania potrzebujesz jedynie czterech składników. Wypróbuj koniecznie!

Składniki:

  • 250 g margaryny lub masła
  • 300 g kwaśnej śmietany
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 opakowania proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Ważne aby margaryna była w temperaturze pokojowej, warto więc ją trochę wcześniej wyciągnąć z lodówki. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i wyrabiaj za pomocą dłoni.

Ciasto powinno mieć miękką konsystencję ale jeżeli przykleja się do ręki to podsyp je jeszcze odrobiną mąki. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 0,5 cm i wykrawaj ciasteczka ulubioną foremką lub zwykłą szklanką.

Gotowe kształty przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przypilnuj aby nie były zbyt blisko siebie. W tym momencie możesz je dodatkowo posypać sezamem, cukrem, makiem lub posiekanymi orzechami.

Piecz w temperaturze 180 – 200 stopni aż do zarumienienia i studź na kratce.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!