You might also like
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Słodkie, słone bułeczki czy pyszną domową pizzę można upiec znając jeden uniwersalny przepis na ciasto drożdżowe. Najlepsze jest to, że ciasto nie będzie kleić się do dłoni, ponieważ ugniatane będzie bardzo nietypowym sposobem.
Dziś chętnie podpowiemy Ci jak szybko zagnieść ciasto bez zbędnych kłopotów. Dzięki oryginalnej technologii wyrabiania ciasta będziesz chciał częściej rozpieszczać swoich bliskich pysznymi wypiekami.
Wymieszaj ciepłe mleko i wodę. Temperatura powinna wynosić 40 stopni, aby drożdże dobrze się rozpuściły.
Dodaj jajko do płynu i wymieszaj trzepaczką lub widelcem.
W osobnym pojemniku wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże. Jeśli przygotowujesz ciasto do słodkich bułeczek, możesz dodać wanilinę.
Do mocnej plastikowej torby wsyp suche składniki, wlej olej roślinny i mieszankę mleczną. Ważne jest, aby wypuścić całe powietrze z torby i dobrze ją związać czy zamknąć.
Zagniataj ciasto, obracając torbę w kółko przez około 10 minut, aż do uzyskania jednorodnej masy.
Gdy ciasto jest zagniecione, poluzuj węzeł na torbie, aby nie pękła podczas rośnięcia ciasta. Dalej postępuj według wybranego przepisu na bułeczki, pizzę itp.
Ciasto nadaje się zarówno do słodkich, jak i solonych wypieków. Na podstawie tego uniwersalnego ciasta możesz nawet zrobić pizzę domowej roboty.
Comments are closed.