Szybkie ciasto kawowe na zimno. Nie potrzeba wiele, by je przygotować, a efekt jest zniewalający.

Szukając odpowiedniego ciasta do przygotowania do niedzielnej kawy czy na drobną uroczystość, wielu osobom zależy na szybkim jego przygotowaniu.

Takim może okazać się wypiek z orzechami, ekspandowanymi ziarnami amarantusa i orkiszu. Do tego dochodzi smaczny krem i kawa, której mocną nutę każdy zdoła wyczuć. Najlepiej skosztować go po tym, jak spędzi w lodówce kilka godzin lub całą noc.

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone
  • 5 łyżeczek kawy zbożowej
  • 750 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru brzozowego (ksylitolu)
  • 160 g herbatników
  • 70 g posiekanych orzechów nerkowca
  • 70 g ekspandowanych ziaren orkiszu oraz 20 g do posypania
  • 40 g ekspandowanego amarantusa
  • 1 łyżeczka masła do posmarowania formy
  • garść płatków migdałów do posypania

 

Przygotowanie:

Tortownicę o średnicy 26 centymetrów wysmarować masłem. Na jej spód wyłożyć herbatniki do całkowitego wypełnienia. W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę. Dodać serek mascarpone, cukier i kawę. Wszystkie składniki zmiksować do czasu połączenia się w jednolitą i gęstą masę.

Dodać pokrojone orzechy oraz ziarna, całość wymieszać. Połowę masy wyłożyć na tortownicę pokrytą herbatnikami. Na masę położyć pozostałą część herbatników, następnie drugą połowę masy. Wierzch ciasta wyrównać, posypać przeznaczonym do tego orkiszem oraz płatkami migdałów.

Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!