Ciasto z patelni – Napoleon. Ten przepis podawany jest w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie.

Ciasto z patelni – Napoleon. Ten przepis podawany jest w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Polecam ! 🙂 Wychodzi przepysznie!

Składniki na ciasto:

  • 200 g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 sztuki jajek,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka sody,
  • szczypta soli.

Składniki na krem:

  • 3 sztuki jajek,
  • 1 l mleka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki mąki,
  • 100 g orzechów włoskich.

 

Przygotowanie ciasta: jajka należy ubić z cukrem. Do tego dodajemy sodę, sól, miękkie masło oraz 2,5 szklanki mąki. Całość należy zagnieść i pozostawić na ok 15 do 20 minut.

 

Przygotowanie kremu: jajka należy utrzeć z cukrem – najlepiej w rondelku. Dodajemy do nich mąkę i całość zalewamy zimnym mlekiem. Rondelek wstawiamy na mały ogień, aby całość doprowadzić do wrzenia.

Uwaga! Całość należy mieszać przez cały czas przy pomocy trzepaczki, aby zlikwidować wszystkie grudki i nie przypalić właśnie powstającego kremu. Kiedy krem zacznie wrzeć, należy odstawić go na bok do ostudzenia.

Po upłynięciu maksymalnie 20 minut, ciasto należy rozwałkować (najlepiej na kształt kiełbaski). Dzielimy je na 14 kawałków. Każdy kawałek należy rozwałkować na kształt patelni, najlepiej o średnicy ok. 21 cm. Poszczególne kawałki ciasta należy upiec na suchej patelni na średnim ogniu.

 

Należy uważać, aby ciasta nie przypiec, ponieważ będą się one piekły na patelni bardzo szybko. Po usmażeniu poszczególne kawałki ciasta należy zdjąć z patelni i położyć na nie talerz. Wystające krawędzi poza talerz należy odciąć, dzięki czemu uda stworzyć się 14 równych kawałków ciasta.

Odcięte części należy odłożyć na bok. Każdą warstwę ciasta należy obficie posmarować kremem, a następnie przekładać jeden na drugi, aż do uzyskania piętrowej budowli. Resztki ciasta razem z orzechami należy zmielić w blenderze i udekorować nim przygotowane ciasto.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!