Ciasto „Zgniły pień” – to ciasto smakuje wybornie. Zaskoczę Cie tym przepisem

250 g kwaśnej śmietany wymieszaj  50 g cukru i jajkiem. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodawaj małymi porcjami. Rękami zagnieć dokładnie ciasto, aby nie miało żadnych grudek. Odstaw je do lodówki na około 1 godzinę.

Teraz zacznij przygotowywać nadzienie.

Każde z suszonych owoców włóż do osobnej miski i każdą z nich zalej wrzątkiem. Pozostaw je tak na około 15 minut. Za pomocą blendera zmiel osobno każde z zalanych owoców. Do każdego rodzaju owoców dodaj 25 g cukru.

Ciasto wyjęte z lodówki podziel na 6 kawałków i każde z nich rozwałkuj na około 2-3 mm. Każde posmaruj nadzieniem złożonym z: 2 łyżek śliwek, 2 łyżek rodzynek oraz 2 łyżek moreli, następnie każde zwiń w rulonik.

 

Blaszkę do pieczenia dokładnie natłuść i ułóż na niej kawałki ciasta. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz przez około 25 – 30 minut. W tym samym czasie możesz zacząć ubijać śmietanę z resztą cukru.

Gdy ruloniki ciasta będą już letnie to pokrój je na kawałki o długości około 3 cm. Folią nakryj foremkę do pieczenia i wysmaruj 3 łyżkami śmietany.

Teraz w formie ułóż rulony, układając je pionowo. Gdy rulony zakryją całą formę, posmaruj je śmietaną i w taki sam sposób stwórz następne dwie warstwy.

Gotowe ciasto chłódź w lodówce przez około 8 – 10 minut. Posiekanymi orzechami włoskimi udekoruj ciasto, możesz to zrobić także kremem czekoladowym lub kakao.

Życzę smacznego!

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!