Ciasto zemsta teściowej – orzeźwiające i lekko kwaskowate, a jednocześnie z nutą słodyczy. Koniecznie zapisz przepis

  • 5 białek,
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 150g płatków migdałowych.

 

Białka należy ubić z cukrem pudrem na sztywno, a następnie wylać na przygotowane wcześniej ciasto rozkładając masę równomiernie. Następnie ciasto należy posypać płatkami migdałowymi i piec przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Na koniec należy przygotować masę wiśniową oraz śmietanową.

 

 

Potrzebne będą następujące składniki:

  • 400g mrożonych wiśni drylowanych,
  • 1 szklanka soku wiśniowego,
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 galaretki wiśniowe.

 

Galaretkę, żelatynę i sok wiśniowy należy rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, a następnie dodać mrożone wiśnie. Gdy galaretka zacznie tężeć masę należy wylać na ostudzone ciasto kruche.

Jeśli chodzi o przygotowanie masy śmietanowej to 500 ml śmietany kremówki należy zmiksować z cukrem pudrem (pół szklanki), a następnie dodać 3 lub 4 szklanki żelatyny zmieszane z gorącą wodą (1/3 szklanki).

 

Ponownie zmiksować aż do lekkiego usztywnienia masy.

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!