Puszyste ciasto z nadzieniem budyniowym – Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach

Dzisiaj przygotujemy pyszne ciasto, które jest proste w wykonaniu i z pewnością zachwyci Wasze kubki smakowe. To przepis, który często przygotowywała moja babcia – zawsze smaczny i niedrogi. Mam nadzieję, że będziecie się dobrze bawić, przygotowując to ciasto razem ze mną.

 

 

Składniki

Na ciasto:

  • 4 jajka
  • Szczypta soli
  • 80 g cukru
  • 1 żółtko
  • 80 g mąki
  • Wanilina (opcjonalnie)

 

Na krem:

  • 1 jajko
  • 150 g cukru
  • Szczypta soli
  • 400 g mleka
  • 2 łyżki skrobi
  • Wanilina (opcjonalnie)

 

Dodatki:

  • 100 g dowolnych orzechów
  • 100 g masła
  • Woda, cukier i rum do nasączenia ciasta
  • Cukier puder do smaku

 

Przygotowanie

W dużej misce ubij 4 jajka ze szczyptą soli i 80 g cukru, aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodaj żółtko i delikatnie wymieszaj. Przesiej 80 g mąki (opcjonalnie z waniliną) w dwóch krokach do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj, aby połączyć składniki, jak pokazano na filmie. Wylej ciasto do formy o średnicy 20 cm, upewniając się, że jest równomiernie rozprowadzone. Piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut. W misce ubij 1 jajko z 150 g cukru i szczyptą soli.

Dodaj 400 g mleka, 2 łyżki skrobi i wanilinę (opcjonalnie). Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Pozostaw do ostygnięcia. Odciąć górną część ciasta. Przekroić ciasto na pół. Posiekaj 100 g dowolnych orzechów. Wymieszaj posiekane orzechy z 100 g masła i schłodzoną śmietaną. Namocz ciasto wodą, cukrem i rumem do smaku. Rozsmaruj krem na dolnej połowie ciasta. Nałóż drugą połowę ciasta i rozsmaruj pozostały krem na wierzchu. Umieść górną część ciasta na wierzchu.

Wstaw ciasto do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem do smaku. To ciasto jest wyjątkowe, ponieważ łączy w sobie prostotę przygotowania z niesamowitym smakiem. Moja babcia robiła je co trzy dni, a teraz Ty też możesz cieszyć się tym wspaniałym deserem.

 

Dziękuję za przeczytanie polubienie i komentowanie! Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!