Przepyszna cukinia z przepisu mojej babci, której od razu warto zrobić więcej. Smakuje obłędnie.

Przepyszna cukinia, której od razu warto zrobić więcej! Przepis mojej mamy na marynowaną cukinię przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi tego warzywa!

Późne lato i wczesna jesień to idealny czas na przygotowywanie przetworów i tworzenie zapasów na zimę. Przygotowane wtedy marynowane warzywa oraz inne przetwory pozwalają na cieszenie się smakiem lata podczas jesiennych i zimowych dni.

 

Cukinia to jedno z warzyw, które warto zamarynować. Moją propozycją jest przygotowanie cukinii z sosem pomidorowym. Poniższy przepis zachwyca – dzięki niemu cukinia jest delikatnie pikantna i chrupiąca.

Gwarantuję, że warzywo przygotowane zgodnie z tym przepisem będzie zachwycać swoim smakiem!

Z podanych poniżej proporcji przygotujesz cztery półlitrowe słoiki przetworów.

Składniki:

  • nieduża cukinia – 1,2 kg
  • woda – 800 ml
  • przecier pomidorowy – 125 ml
  • ocet – 4 łyżki
  • sól – 30 g
  • cukier – 75 g
  • musztarda w proszku – łyżeczka
  • czosnek – 4 ząbki
  • liście porzeczki – 4 sztuki
  • liście wiśni – 4 sztuki
  • ziele angielskie – 12 sztuk
  • papryczka chili
  • koperek

Przygotowanie:

Słoiki wyparz. Następnie umyj cukinię, osusz ją i pokrój w grube słupki, mające mniej więcej 8 cm. Jeżeli warzywa są niewielkie, prawdopodobnie wystarczy podzielić je na ćwiartki.

 

W każdym słoiku umieść gałązkę koperku, ząbek czosnku, jeden liść wiśni i jeden porzeczki, trzy ziela angielskie i jedną czwartą papryczki chili. Teraz do słoików włóż cukinię, starając się jak najszczelniej wypełnić wolną przestrzeń.

Następnie, każdy słoik zalej wrzątkiem i odstaw na mniej więcej 10 minut.

 

Do garnka wlej 800 ml wody, dodaj sól i cukier, zagotuj. Dodaj przecier pomidorowy i musztardę w proszku. Dokładnie wymieszaj i ponownie zagotuj.

Ze słoików odlej wodę. Dodaj do nich po łyżce octu. Cukinię zalej przygotowaną marynatą. Zakręć słoiki i postaw je do góry dnem. Owiń je grubszym ręcznikiem lub kocem.

 

Tak przygotowane przetwory będą gotowe do spożycia po dwóch dniach. Choć nic nie stoi na przeszkodzie temu, by przechowywać je przez kilka, a nawet kilkanaście miesięcy.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!