Upiecz tak cukinię z kurczakiem serem i pomidorami – kiedy serwuję je na stole, rozmowy ustępują. Sprawdzony przepis

Każdy z nas kocha szybkie i proste przekąski na imprezy domowe lub wtedy, gdy wpadają niezapowiedziani goście i ich wizyta się przedłuża. Dzięki kilku składnikom przyrządzisz przekąskę, która zachwyci każdego.

 

Przekąski z cukinii

Składniki:

  • 1.5 kg cukinii;
  • 45 ml oleju roślinnego lub oliwy;
  • Łyżeczka soli;
  • mielona papryka, czarny pieprz (tymianek i inne zioła – do smaku).

Nadzienie:

  • 700 g kurczaka;
  • 4-5 łyżek oleju lub oliwy
  • Cebula;
  • 4 ząbki czosnku;
  • 2-3 papryki (kolor obojętny);
  • 2 pomidory;
  • Łyżeczka soli, papryki czerwonej, czarnego pieprzu i tymianku.

Sos:

  • Łyżeczka koncentratu pomidorowego lub innej passaty;
  • 100 ml wody.

Dodatkowo:

  • 3 pomidory;
  • 80 g sera (najlepiej cheddar)

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowanie głównego składniku – czyli cukinii. Dokładnie ją umyć, jej końce odetnij. Dla ładniejszego wyglądu, możesz obierać skórkę (co dwa) , tak aby powstał pasek nie obrany i obrany itd. Cukinię pokrój w grubsze krążki, około 2 cm. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, możesz zacząć układać krążki cukiniowe.

 

W osobnej miseczce przygotuj mieszankę warzyw z olejem/oliwą. Dokładnie wymieszaj i nasmaruj nią każdy krążek cukinii. Tak przygotowane warzywo zapiecz w piekarniku przez około 30 minut w 180 stopniach. W czasie gdy cukinia się piecze, przygotuj resztę składników.

 

Zacznij od pokrojenia papryki, cebuli i czosnku, pomidorów (najlepiej delikatnie naciąć i polać gorącą wody, w celu pozbycia się skórki. i mięsa.

 

Cebulę wraz z czosnkiem podsmaż do uzyskania złocistego koloru – dodaj paprykę i podsmaż. Następnie włóż kurczaka – gdy się usmaży dodaj pomidory i dopraw przyprawami. Smaż do momenty aż mięso będzie gotowe a warzywa miękkie.

 

Gdy krążki z cukinii są gotowe, wyjmij je z piekarnika. Delikatnie wciśnij miąższ do środka. W zrobioną lukę włóż przygotowane nadzienie. Aby ładnie wyglądało na wierzchu poukładaj plasterki pomidorów. Zalej sosem i obsyp startym serem – zapiekaj. Nagrzany do 200 stopni piekarnik i 30 minut powinno wystarczyć abyś spróbował tej znakomitej przekąski.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!