Lubisz grzybki marynowane? Poznaj pyszny zamiennik w postaci pikantnej cukinii w zalewie na zimę
Cukinia to pyszne warzywo, z którego można wyczarować mnóstwo smakowitych dań i przekąsek. Każdy lubi delektować się jej delikatnym smakiem w letnie dni.
Druga połowa lipca i sierpień to czas, w którym mamy pole do popisu i możemy przyrządzić wiele smacznych potraw z cukinią w roli głównej.
Popularne leczo, kotleciki panierowane z cukinii, czy surówki z cukinią to jedne z najpopularniejszych pomysłów na to warzywo. Dziś poznasz przepis, który pozwoli Ci zajadać się cukinią także zimą.
Prosty i nieskomplikowany, z popularnych składników, które każdy ma w domu. Podane proporcje wystarczą na przygotowanie dwóch słoików o pojemności 500 ml.
Lista składników
- 1,5 kg cukinii
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 20 g natki pietruszki
- 120 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 120 ml octu
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka soli
Sposób przygotowania
Cukinię dokładnie umyj i pokrój w równą kosteczkę. Wrzuć ją do głębokiej miski, a następnie wsyp odmierzone porcje soli, pieprzu, cukru i oleju. W dalszej kolejności przeciśnij czosnek przez praskę, a papryczkę chili pokrój w pierścienie.
Dodaj je do reszty składników. Skrój natkę pietruszki, posyp całość i zalej octem. Starannie wszystko wymieszaj i odstaw na około 3 godziny.
Po upływie tego czasu rozlej całość do dwóch, półlitrowych, dokładnie umytych i wyparzonych słoików. Pamiętaj, aby przelać cukinię razem z całym sokiem, który puściła.
Słoiki szczelnie zakręć i włóż do garnka z ciepłą wodą. Dno garnka wyłóż ściereczką kuchenną.
Doprowadź wodę do wrzenia i pasteryzuj przez 8 minut. Po tym czasie wyjmij słoiki i sprawdź, czy są dokładnie zamknięte, aby przetwory wytrzymały w idealnym stanie całą zimę.
Comments are closed.