Cytryna to naturalne źródło bardzo wielu witamin i składników mineralnych. Na co dzień najczęściej spożywamy ją wykorzystując sok np. do napojów.
Wiemy, że pomaga w walce z różnymi schorzeniami, podnosi odporność, ma pozytywny wpływ na procesy trawienia, zdrowie jelit, korzystnie wpływa na wątrobę. Ale warto również wiedzieć, że silne właściwości prozdrowotne ma również skórka z cytryny, która zwykle bywa wyrzucana jako odpad.
To błędne postępowanie ponieważ okazuje się, że skórka z cytryny może być niezwykle pomocna przy dolegliwościach związanych ze stawami.
Przedstawiamy dwa sposoby na jej wykorzystanie:
1. Skórka z cytryny z oliwą z oliwek
2 cytryny dokładnie umyj i sparz wrzącą wodą. Obierz z nich skórkę, włóż ją do słoika i zalej dobrej jakości oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia tak, aby skórka była całkowicie przykryta.
Słoik szczelnie zakręć i odstaw w chłodne miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie przecedź miksturę.
Stosowanie: gazę lub bandaż namocz w preparacie i nałóż na bolące stawy. Owiń folią i pozwól, by olej działał całą noc.
Oliwa z oliwek posiada przeciwutleniacze i kwasy tłuszczowe działające przeciwzapalnie i przeciwbólowo, a skórka cytryny pomaga rozluźnić mięśnie i stawy.
2. Skórka z cytryny stosowania bezpośrednio
Cytrynę dokładnie umyj ciepłą wodę. Zetrzyj wierzchnią skórkę – żółtą część i nałóż na miejsce problematyczne. Całość zabezpiecz bandażem lub opatrunkiem, aby skórka utrzymywała się na skórze i pozostaw na całą noc lub co najmniej na kilka godzin. Stosuj tak długo, aż odczujesz ulgę w dolegliwościach.
Comments are closed.