You might also like
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Nie dość, że łatwy w wykonaniu, to smakuje niczym niebo w gębie. Twoi domownicy z pewnością będą zachwyceni. Ten smakołyk pasuje na niedzielę, jak i do popołudniowej kawki.
Wszystkie składniki na ciasto wyjmij odpowiednio wcześniej, by miały temperaturę pokojową. Wbij jajka do miski, wsyp cukier i ubij je. Następnie dodaj śmietanę 12% i razem ubijaj na gładką konsystencję.
Do osobnej miski przesiej mąkę z sodą oczyszczoną. Następnie przesyp do ciasta z jajkami. Powstałe ciasto podziel na dwie części. Jedną wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Wstaw ją do nagrzanego piekarnika do temperatury 200°C i piecz przez około 30 minut.
Do drugiej części ciasta wsyp kakao, wymieszaj, przełóż na blaszkę i upiecz jak część pierwszą. Gdy oba ciasta wystygną, przekrój je w poprzek na tzw. cienkie blaty. Potrzebujesz w sumie cztery takie. A teraz zrób krem ubijając schłodzoną śmietankę wraz z cukrem pudrem na gładki krem.
Przełóż blaty ciasta powstałą masą śmietanową. Udekoruj według inwencji własnej, np. owocami w syropie czy świeżymi lub polewą czekoladową czy startą czekoladą. Ciasto włóż do lodówki na 3-4 godziny.
Comments are closed.