You might also like
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Jego przygotowanie jest naprawdę proste i każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem w zaciszu domowej kuchni.
Żelatynę należy namoczyć w rondelku w kilku łyżkach zimnej wody, wymieszać i odstawić. Formę o wymiarach ok. 35×25 cm, najlepiej szklaną, trzeba wyłożyć folią spożywczą. W przypadku posiadania formy z silikonu nie trzeba używać folii.
W garnku trzeba podgrzać mleko z masłem do jego rozpuszczenia a później zostawić do ostudzenia w chłodne miejsce. Cukier wsypać do rondla z żelatyną i podgrzewać aż cukier się rozpuści.
Białka ubijać na sztywną pianę zaczynając od najmniejszych obrotów. Stopniowo dodawać cukier. Gdy piana będzie już ubita, wlać ostudzoną żelatynę i ponownie ubijać na bardzo niskich obrotach.
Gdy mieszanina jest już jednorodna i puszysta, przełożyć do wybranej formy. Górę pianki wyrównać łyżką albo szpatułką silikonową.
Deser trzeba chłodzić przez kilka godzin w lodowce aż stężeje. Gdy masa będzie już schłodzona i sztywna, należy ją wyjąć z formy.
Gdy czekolada ma już odpowiednią temperaturę, posmarować piankę czekoladą najpierw z jednej, a po zastygnięciu czekolady i z drugiej strony. Zostawić w lodówce do stwardnienia czekolady i podawać ptasie mleczko pokrojone na kawałki.
Comments are closed.