Bez chemii, czyli domowe lody jak z lodziarni

W upalne letnie dni najlepszym sposobem na szybką ochłodę są lody. Orzeźwiające owocowe lub słodkie kremowe — nie ma osoby, która nie odmówiłaby sobie takiej przyjemności. Nawet będąc na diecie, nie można nie skusić się na tak apetyczny deser. Wczesną wiosną lody są idealną przekąską dla osób tęskniących za latem.

 

W lodziarniach często do lodów dodawane są konserwanty i barwniki. To zdecydowanie niepotrzebne! W domu w kilka chwil możesz stworzyć apetyczny letni deser bez chemicznych dodatków. Domowa produkcja lodów jest banalnie prosta, a jej zaletą jest przede wszystkim to, że to właśnie Ty decydujesz, jaki smak powstanie. Oto prosty przepis, w jaki sposób z jedynie 3 składników stworzyć deser, którym zajadać się będą zarówno dzieci, jak i dorośli.

 

Składniki:
  • 300 ml mleka skondensowanego słodzonego,
  • 300 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%),
  • 90g mlecznej czekolady.

Przydadzą się także jednorazowe kubki papierowe i patyczki do lodów.

 

Przygotowanie:

1. W głębokiej misce ubij mikserem lub trzepaczką schłodzoną w lodówce śmietankę na puszystą masę.

2. Do ubitej śmietanki stopniowo dodawaj mleko skondensowane, ciągle mieszając. Możesz dodać mniej mleczka, jeśli nie chcesz, aby lody były zbyt słodkie.

3. Przelej masę do mniejszego wygodnego naczynia.

4. Czekoladę rozpuść. Możesz to zrobić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.

5. Do każdego z kubeczków wlej po trochu rozpuszczonej czekolady tak, aby pokryła ona każdą ze ścianek. Nadmiar czekolady wlej z powrotem do miseczki.

6. Kubeczki wstaw do zamrażalnika na około 10 minut, by czekolada zastygła.

7. Po wyjęciu kubeczków z zastygniętą czekoladą wlej do każdego wcześniej przygotowaną masę lodową. Następnie włóż do każdego kubeczka po jednym patyczku. Lody powinny teraz mrozić się przez około 5 godzin lub nawet całą noc.

8. Po kilku godzinach lody są gotowe do jedzenia!. Delikatnie wysuń je z papierowych kubeczków.

9. Gotowe lody możesz dowolnie ozdabiać, na przykład resztą roztopionej czekolady, orzechami lub bakaliami.

Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, by móc cieszyć się prawdziwymi lodami. Smaczne lody śmietankowo-czekoladowe z tego przepisu podbiją Twoje serce i kubki smakowe!

 

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!