You might also like
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Wymieszaj ciepłe mleko, drożdże, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Pozostaw mieszaninę na chwilę.
Przesiej mąkę do miski, dodaj pozostały cukier, sól, ubite jajko i masę z drożdżami. Zagnieć ciasto.
Dodaj masło na końcu. Ponownie dokładnie zagnieć ciasto. Pozostaw je na 1 godzinę.
Gotowe ciasto podziel na 12 części. Zrób kulkę z każdego, przykryj ręcznikiem i odstaw na kolejne 10 minut.
Każdą kulkę rozwałkuj w podłużne ciasto wielkości nieco dłuższej niż dłoń.
Połóż łyżkę nadzienia na jednej krawędzi i złącz krawędzie, aby dżem nie wyciekł.
Wykonaj cztery cięcia z drugiej strony i uformuj rogaliki.
Przenieś wszystkie produkty na blaszkę do pieczenia pokrytą pergaminem i odstaw na 15–20 minut.
Smaruj bułeczki ubitym jajkiem.
Posyp je sezamem (ewentualnie cukrem lub makiem).
Piecz przez 20–25 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
To wszystko, rogaliki z dżemem z ciasta drożdżowego są gotowe. Smacznego!
Comments are closed.