Miękkie domowe rogaliki z przepisu mojej babci. Pyszne i szybko znikające ze stołu

Dzisiaj proponujemy Ci przypomnieć sobie smak dzieciństwa i przygotować rogaliki na mleku według tradycyjnej receptury. Można je nadziać z dżemem, makiem, orzechami lub bez nadzienia, jak tylko lubisz!

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 75 g masła
  • 200 ml mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • 100 g dżemu do nadzienia

bajgle bezmleczne

PRZYGOTOWANIE

Wymieszaj ciepłe mleko, drożdże, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Pozostaw mieszaninę na chwilę.

Przesiej mąkę do miski, dodaj pozostały cukier, sól, ubite jajko i masę z drożdżami. Zagnieć ciasto.

bułeczki z drożdżami mlecznymi

Dodaj masło na końcu. Ponownie dokładnie zagnieć ciasto. Pozostaw je na 1 godzinę.

gotowe bułeczki drożdżowe

Gotowe ciasto podziel na 12 części. Zrób kulkę z każdego, przykryj ręcznikiem i odstaw na kolejne 10 minut.

Każdą kulkę rozwałkuj w podłużne ciasto wielkości nieco dłuższej niż dłoń.

bułeczki drożdżowe

Połóż łyżkę nadzienia na jednej krawędzi i złącz krawędzie, aby dżem nie wyciekł.

jak zrobić bułeczki z ciasta drożdżowego

Wykonaj cztery cięcia z drugiej strony i uformuj rogaliki.

jak formować bułeczki z ciasta drożdżowego

Przenieś wszystkie produkty na blaszkę do pieczenia pokrytą pergaminem i odstaw na 15–20 minut.

Smaruj bułeczki ubitym jajkiem.

 jak upiec bułeczki z ciasta drożdżowego

Posyp je sezamem (ewentualnie cukrem lub makiem).

 jak upiec bułeczki z ciasta drożdżowego

Piecz przez 20–25 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

To wszystko, rogaliki z dżemem z ciasta drożdżowego są gotowe. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się przepis, zapisz go w zakładkach i udostępnij znajomym na Facebooku!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!