100-letnia receptura na domowy chleb. Przepis od piekarza z Małopolski – chleb zawsze wychodzi pysznie

Szukasz przepisu na pyszny domowy chleb? Wypróbuj tą rewelacyjną, ponad 100-letnią recepturę na chleb ziemniaczany, a już nigdy nie kupisz chleba w sklepie.

 

Do zrobienia chleba potrzebujesz:

  • 750 g mąki pszennej (plus trochę do posypania)
  • 250 g ugotowanych ziemniaków bez skórki
  • 450 ml letniej wody
  • 21g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczkę cukru
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • łyżkę octu
  • łyżeczkę kminku

Wykonanie:

Mąkę przesiej, następnie posól i wymieszaj. W mące zrób ręką zagłębienie.

 

Ziemniaki ugotuj w skórce, następnie po ostudzeniu obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Starte ziemniaki umieść w zagłębieniu w mące. Dodaj rozgniecione drożdże i cukier oraz wlej część z przygotowanej wody. Odstaw na 15 minut. Do składników dodaj ocet i olej i delikatnie wymieszaj całość. Następnie dodaj kminek. Dłońmi wyrób elastyczne ciasto.

 

Posyp spód i wierzch mąką. Chleb przykryj szmatką i zostaw na godzinę, aby ciasto wyrosło. Wyrośnięte ciasto delikatnie uformuj w wymagany kształt. Tak przygotowany bochenek połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 15 minut. Chleb piecz z funkcją termooobiegu w temperaturze 225°C przez 10 minut, a następnie w temperaturze 190C prze 50 minut.

Chleb po upieczeniu pozostaw na kratce do ostygnięcia. Pamiętaj aby na dnie piekarnika postawić mały rondelek z gorącą wodą.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!