You might also like
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Ciasto:
Nadzienie:
Do posmarowania bułeczek przed pieczeniem :
Zacznij przygotowana od zrobienia ciasta. Drożdże wymieszaj z wodą oraz jedną łyżką cukru. Dodajemy również mleko, olej i resztę cukru. Czyli wszystkie składniki wypisane powyżej. Dokładnie mieszamy całość i dodajemy 2 jajka. Dorzucamy mąkę, margarynę i cukier waniliowy.
Wszystko dokładnie zagniatamy tak, aby powstała elastyczna kula. Ważne jednak jest wcześniejsze przygotowanie maku do bułeczek. Mak należy zalać wrzącą wodą i gotujemy go przez około 10 minut. Postępujemy tak aby pozbyć się gorzkiego smaku i sprawi, że będzie bardziej wilgotny.
Gdy mak jest gotowy – odlewamy wodę i blendujemy go z chałwą. Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na części i każda z nich rozwałkowujemy na owalny kształt i smarujemy przygotowany nadzieniem. Z każdą częścią postępujemy tak samo . Ciasto zawijamy z ciasny rulon i dzielimy na mniejsze kawałki.
Bułeczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy podaną wyżej miksturą ,,do posmarowania przez pieczeniem” Całość pieczemy przez około 20 minut w 160 stopniach (piekarnik ma być nagrzany) Z pewnością posmakuje i będziecie do tego przepisu wracać.
Comments are closed.