Proste ciasto bez mleka i jajek – to proste. Oto przepis, który spodoba się wszystkim: szybki i łatwy deser.

Myślałeś, że nie możesz zjeść ciasta, jeśli w Twojej lodówce nie ma mleka i jajek? To nieprawda! Możliwe jest przygotowanie pysznego i delikatnego deseru bez żadnego z tych składników.

 

Składniki

Część biała:

  • 200 g mąki
  • 150g cukru
  • sól – szczypta
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 220 ml gorącej wody
  • 60 ml oleju

Część ciemna:

  • 30 g kakao
  • 180 g mąki
  • 150 g cukru
  • sól – szczypta
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • Gorąca woda – 240ml
  • 60 ml oleju

Instrukcja krok po kroku

Wymieszaj olej z esencją waniliową w gorącej wodzie.

 

Wymieszać kolejno mąkę i składniki piaskowe.

 

Następnie dodaj mąkę i resztę składników do płynnej mieszanki, którą właśnie przygotowałeś.

 

Połączyć je, aby powstała spójna masa.

 

Umieść w silikonowej lub wysmarowanej tłuszczem foremce.

 

Ciemną część ciasta należy wykonać w ten sam sposób (nie zapomnij dodać kakao!).

 

Rozprowadź ciemną masę na wierzchu jasnej części ciasta.

 

Piec w temperaturze 180°C przez 40 minut. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!