Hit w mojej kuchni. To pyszne ciasto zrobisz dosłownie w kilka minut. Każda gospodyni musi poznać przepis.

Często bywa tak, iż młodzi ludzie zniechęcają się do pieczenia słodkich wypieków i ciast, gdyż przepisy są zbyt skomplikowane, zaś gotowanie kończy się porażką.

Czasem są również sytuacje, kiedy to chcielibyśmy spędzić niedzielny wieczór przy kawie i kawałku ciasta, którego akurat nie mamy. W innych przypadkach dzieci mają nagłą ochotę na coś słodkiego, a rodzice zapomnieli kupić przekąsek.

Dla wszystkich tych osób oraz chcących zaoszczędzić na czasie czy budżecie domowym, zostanie przedstawiony przepis na tanie ciasto, wykonane z produktów, które na pewno każdy ma w domu.

Proste ciasto – składniki

Do przygotowania naszego wypieku potrzebujemy:

  • jajek – 3 sztuki
  • mleka – 200 ml
  • oleju roślinnego – 90 ml
  • mąki – 400 g
  • cukru – 200 g
  • proszku do pieczenia – 1,5 do 2 łyżeczek
  • soli – 1/2 łyżeczki
  • dżemu – 1 do 1,5 sloika (smak według uznania)

Proste ciasto – przygotowanie

Na początek do wysokiego naczynia wbijamy jajka, solimy je i ubijamy. Gdy zmienią się w konsystencję pianki, nie przerywając ubijania dodajemy partiami cukier.

Masę ubijamy dalej dolewając kolejno olej, a następnie mleko. Dodajemy przesianą wcześniej i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę.

Robimy to stopniowo. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Przygotowujemy blaszkę na ciasto – pokrywamy ją papierem do pieczenia. Połowę masy wykładamy i smarujemy ulubionym dżemem.

Na górę kładziemy równomiernie resztę ciasta i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 40 – 45 minut.

Po upieczeniu można je przyozdobić w wybrany przez siebie sposób lub po prostu posypać cukrem pudrem.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!