Pola Elizejskie – pyszna sałatka na niedzielny stół. Unikalny przepis od mojej mamy.

Niezwykle piękna i oryginalna sałatka „Pola Elizejskie” Sałatka na stole wygląda pięknie i nietypowo, a poza tym jest bardzo smaczna. Ta sałatka jest idealna na np. świąteczny stół.

Składniki:

  • 200 g wędzonej kiełbasy lub szynki
  • 200 g twardego sera
  • 3 jajka
  • 1 świeży ogórek
  • 1 świeży pomidor
  • zioła do smaku
  • majonez
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Sałatka jest układana warstwami, a niektóre składniki są układane na wierzchu w postaci pasków
podzielonych majonezem. Ugotuj jajka, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ser zetrzyj na
drobnej tarce. Ogórki pokrój w paski.

Pomidory również pokrój w paski, jeśli nie są zbyt mięsiste, lepiej usuń nadmiar soku i nasion. Kiełbasę lub szynkę pokrój w paski. Następnie ułóż sałatkę warstwami: (nie zapomnij zostawić część składników do dekoracji). „Siatkę” z majonezu  zrobisz wyciskając go ze szprycy cukierniczej.

1 warstwa: tarty ser i majonez wg. uznania

2 warstwa: kiełbasa i majonez wg. uznania

3 warstwa: starte jaja i majonez wg. uznania

4 warstwa: pomidory i majonez wg. uznania

5 warstwa: ogórki i majonez wg. uznania

Ozdabiamy górę w postaci pasków kiełbasy, sera, pomidora i ogórka podzielonego „siatką” majonezu.

Wzdłuż krawędzi można umieścić zioła. Sałatka jest gotowa! Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!