Francuska zupa serowa z kurczakiem – szybka zupa dla zabieganych
997
Ta pyszna zupa będzie idealna jeśli masz ochotę na ciepłą kolacje , bądź tez po prostu szybki obiad. Smak sera i kurczaka łączy się ze sobą tworząc przepyszne danie, które zasmakuje nawet niejadkom 🙂
Składniki ( na 4 porcje ) :
Filet z kurczaka 500 g
Ser topiony 200 g
Ziemniaki 400 g
Cebula 150g
Marchewka 180g
Masło
Sól
Zmielony czarny pieprz
Koperek
Liść laurowy 3 kawałki
Grzanki
Ziele angielskie
Sposób przygotowania:
Włóż mięso do 3-litrowego rondla i zalej wodą. Jak tylko zacznie się gotować, dodaj 1 łyżeczkę soli, kilka groszków ziela angielskiego i 2-3 listki liścia laurowego.
Gotować od momentu wrzenia przez 20 minut. Następnie wyjmij mięso. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Pokrój cebulę w kostkę. Zetrzyj marchewki. Pokrój mięso na małe kawałki. Ser topiony (jeśli jest w formie batonika), zetrzeć lub pokroić w kostkę. Dodaj ziemniaki do wrzącego bulionu.
Gotuj od momentu wrzenia 5-7 minut. W tym czasie na patelni roztop kawałek masła i dodaj pokrojoną cebulę i marchew, lekko posól i popieprz.
Po kliku minutach dodaj zawartość patelni do garnka z zupa i gotuj przez kolejne około 5-7 min. Następnie dodaj posiekane mięso. Gotuj przez 3-4 minuty, dodaj stopiony ser, dobrze wymieszaj i wyłącz kuchenkę.
Comments are closed.