Oto przepis na tradycyjną galaretę z mięsem od mojej babki. Smakuje przepysznie i działa zdrowotnie na stawy

Oto przepis na galaretę z mięsem, która świetnie się sprawdzi na świątecznym stole, ale nie tylko.

To danie jest niezwykle smaczne i pięknie wygląda, ale również stanowi źródło substancji odpowiadających m. in. za prawidłowe funkcjonowanie tkanki kostnej, chrzęstnej i mięśniowej. Jedzenie galarety pomaga również utrzymać elastyczność naczyń krwionośnych i zdrowe zęby.

 

Ta potrawa zawiera również dużo kolagenu – substancji, która z pewnością (zwłaszcza kobietom) kojarzy się z utrzymaniem pięknej, elastycznej i jędrnej skóry. Zaserwuj rodzinie i gościom to pyszne i zdrowe danie.

Jego przygotowanie nie jest wcale takie trudne, nie wymaga też wyszukanych składników. Czekanie, aż galareta stężeje w lodówce, na pewno będzie nagrodzone!

Składniki:

  • golonki wieprzowe – 2 szt.
  • pietruszki – 2 szt.
  • cebule – 2 szt.
  • marchew – 1 szt.
  • czosnek – 2-3 główki
  • liście laurowe – 4 szt.
  • sól i pieprz – do smaku
  • natka pietruszki – do dekoracji

Wykonanie:

Wlej wodę do garnka, włóż do niej mięso i doprowadź do wrzenia. Gdy wytworzy się piana (szumowiny), usuń ją i zmień wodę.

 

Warzywa (poza czosnkiem) umyj i obierz, włóż do garnka z mięsem. Dodaj liście i przyprawy. Gotuj całość przez ok. 4 godziny, aż mięso zmięknie i będzie ładnie odchodzić od kości.

 

Golonki włóż do jednej miski, warzywa – do drugiej. Pozostaw do ostygnięcia.

Obierz czosnek i zmiażdż ząbki za pomocą praski. Wlej ok. 2 łyżek wazowych bulionu.

 

Pozostaw na 5 minut, przecedź pozostały bulion dwa razy. Odcedź czosnek i przelej cały bulion przez sitko z czosnkiem.

 

Pokrój mięso na nieduże kawałki. Na dnie szklanego naczynia ułóż umyte liście pietruszki i posiekaną marchewkę, tworząc dowolny wzór.

 

Rozłóż równomiernie mięso, wylej bulion. Wstaw naczynie do lodówki najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!