You might also like
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Babki drożdżowe na słodko zna każdy, ale czy wiedzieliście, że możecie też zrobić pyszną babkę na wytrawnie, która świetnie się sprawdzi na obiad weekendowy lub spotkanie z najbliższymi? Nie znajdzie chyba ani jedna osoba, która oprze się kruchości ciasta, kremowemu smakowi pieczarek i ciągnącemu się serowi… to danie na pewno zaskoczy Was smakiem! Zachwyci i starszych i młodszych!
Do ciepłego mleka dodać cukier i drożdże, odstawić na kilka minut. Dodać olej i mąkę, zamieszać ciasto i odstawić na godzinę. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć pieczarki z odrobiną soli, a gdy będą miękkie wlać śmietankę i smażyć dopóki nie zgęstnieje. Schłodzić. Wyrośnięte ciasto podsypać mąką, wyrobić, rozwałkować. Formę do babki natłuścić, wyłożyć ciastem, jak pokazano na filmiku. Ułożyć warstwami salami, pieczarki, ser oraz świeżą bazylię. Zlepić ciasto u góry i piec 30 minut w 190 stopniach. W zależności od piekarnika, można wyjąć babkę z formy i podpiec jeszcze kilka minut w piekarniku.
Salami można zastąpić zwykłą szynką i nie zapomnijcie o ketchupie! 🙂
Comments are closed.