Gdy zrobiłam dzieciom TO danie, nie mogły się od niej oderwać i stała się hitem wśród naszych znajomych! Zrób ją i ty!

Babki drożdżowe na słodko zna każdy, ale czy wiedzieliście, że możecie też zrobić pyszną babkę na wytrawnie, która świetnie się sprawdzi na obiad weekendowy lub spotkanie z najbliższymi? Nie znajdzie chyba ani jedna osoba, która oprze się kruchości ciasta, kremowemu smakowi pieczarek i ciągnącemu się serowi… to danie na pewno zaskoczy Was smakiem! Zachwyci i starszych i młodszych!

 

Salami można zastąpić zwykłą szynką i nie zapomnijcie o ketchupie! :)

 

Składniki:

  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • pół szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 kg pieczarek
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka śmietanki
  • 2 opakowania salami
  • 200 g tartego sera
  • kilka listków świeżej bazylii

<b>Składniki:</b> <br>2 szklanki ciepłego mleka <br>1 łyżka cukru <br>1 opako

 

Przygotowanie:

Do ciepłego mleka dodać cukier i drożdże, odstawić na kilka minut. Dodać olej i mąkę, zamieszać ciasto i odstawić na godzinę. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć pieczarki z odrobiną soli, a gdy będą miękkie wlać śmietankę i smażyć dopóki nie zgęstnieje. Schłodzić. Wyrośnięte ciasto podsypać mąką, wyrobić, rozwałkować. Formę do babki natłuścić, wyłożyć ciastem, jak pokazano na filmiku. Ułożyć warstwami salami, pieczarki, ser oraz świeżą bazylię. Zlepić ciasto u góry i piec 30 minut w 190 stopniach. W zależności od piekarnika, można wyjąć babkę z formy i podpiec jeszcze kilka minut w piekarniku.

 

<b>Przygotowanie:</b> <br>Do ciepłego mleka dodać cukier i drożdże, odstawić na

 

Salami można zastąpić zwykłą szynką i nie zapomnijcie o ketchupie! 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!