Gerbota to najbardziej tradycyjna węgierska słodycz ze wszystkich, jakie można wymyślić.
Jeżeli dla Amerykanów podstawową słodkością jest klasyczna szarlotka, a dla Brytyjczyków budyń, to dla Węgrów klasyczną szarlotką jest gerbota.
Składniki, z których się składa, są zrozumiałe i dostępne dla każdego. Jeśli masz ochotę na prawdziwą węgierską szarlotkę, polecamy przygotowanie gerboty, słodkiego produktu z tej samej narodowej kuchni.
Ciasto „Gerbota” zostało po raz pierwszy ugotowane przez słynnego cukiernika w Budapeszcie.
To niezwykły produkt, ponieważ ciastka piaskowe nie są często spotykane w słodyczach. W stosownych przypadkach są one podstawą ciast owocowych. Oto pełnowartościowe ciasto składające się z kilku ciast, posmarowanych dżemem morelowym. Danie to można słusznie nazwać świątecznym i luksusowym.
Zobacz, jakie wspaniałe zawiera składniki:
- 500 g dżemu morelowego;
- standardowy baton gorzkiej czekolady;
- 350 g obranych orzechów włoskich;
- 250 g suszonych moreli.
Aby ciasto było pełnowartościowe oprócz tych wszystkich pysznych składników, należy jeszcze przygotować:
- 3 szklanki mąki;
- 150 g oleju;
- 2 żółtka;
- 3 łyżki mleka i taką samą ilość śmietany;
- 12 łyżek cukru;
- wanilię, cynamon, sól, proszek do pieczenia;
- paczkę suchych drożdży;
- 50 g koniaku.
Nie bój się tak imponującej listy składników, ponieważ sam proces przygotowania dania jest dość prosty.
Najpierw trzeba rozpuść drożdże w ciepłym mleku, a potem przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem, a żółtka ze śmietaną. Stopić masło.
Następną czynnością jest wymieszanie wszystkich wymienionych składników, ale trzeba się upewnić, że ciasto nie przykleja się do dłoni. Teraz można pozostawić produkt na dwadzieścia minut, a następnie podzielić na siedem części. W celu przygotowania nadzienia trzeba posiekać suszone morele i rozdrobnić orzechy, a następnie wymieszać z cynamonem.
Ciasta przełożyć do formy, na przemian posypać wszystkimi rodzajami nadzienia, a następnie posmarować dżemem morelowym. Ostatnie ciasto powinno być na wierzchu.
Comments are closed.