Ciasto gerbota – klasyczna węgierska szarlotka – szybko i pysznie. Zapisz przepis.

Gerbota to najbardziej tradycyjna węgierska słodycz ze wszystkich, jakie można wymyślić.

Jeżeli dla Amerykanów podstawową słodkością jest klasyczna szarlotka, a dla Brytyjczyków budyń, to dla Węgrów klasyczną szarlotką jest gerbota.

Składniki, z których się składa, są zrozumiałe i dostępne dla każdego. Jeśli masz ochotę na prawdziwą węgierską szarlotkę, polecamy przygotowanie gerboty, słodkiego produktu z tej samej narodowej kuchni.

Ciasto „Gerbota” zostało po raz pierwszy ugotowane przez słynnego cukiernika w Budapeszcie.

To niezwykły produkt, ponieważ ciastka piaskowe nie są często spotykane w słodyczach. W stosownych przypadkach są one podstawą ciast owocowych. Oto pełnowartościowe ciasto składające się z kilku ciast, posmarowanych dżemem morelowym. Danie to można słusznie nazwać świątecznym i luksusowym.

Zobacz, jakie wspaniałe zawiera składniki:

  • 500 g dżemu morelowego;
  • standardowy baton gorzkiej czekolady;
  • 350 g obranych orzechów włoskich;
  • 250 g suszonych moreli.

Aby ciasto było pełnowartościowe oprócz tych wszystkich pysznych składników, należy jeszcze przygotować:

  • 3 szklanki mąki;
  • 150 g oleju;
  • 2 żółtka;
  • 3 łyżki mleka i taką samą ilość śmietany;
  • 12 łyżek cukru;
  • wanilię, cynamon, sól, proszek do pieczenia;
  • paczkę suchych drożdży;
  • 50 g koniaku.

Nie bój się tak imponującej listy składników, ponieważ sam proces przygotowania dania jest dość prosty.

Najpierw trzeba rozpuść drożdże w ciepłym mleku, a potem przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem, a żółtka ze śmietaną. Stopić masło.

Następną czynnością jest wymieszanie wszystkich wymienionych składników, ale trzeba się upewnić, że ciasto nie przykleja się do dłoni. Teraz można pozostawić produkt na dwadzieścia minut, a następnie podzielić na siedem części. W celu przygotowania nadzienia trzeba posiekać suszone morele i rozdrobnić orzechy, a następnie wymieszać z cynamonem.

Ciasta przełożyć do formy, na przemian posypać wszystkimi  rodzajami nadzienia, a następnie posmarować dżemem morelowym. Ostatnie ciasto powinno być na wierzchu.

Włożyć ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na godzinę, schłodzić, polać polewą czekoladową, masłem i koniakiem.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!