Gęstość energetyczna, czyli jak chudnąć jedząc więcej.

Oczami wyobraźni widzisz swoje wysportowane i umięśnione ciało. Wszyscy oglądają się za Tobą na plaży, zazdroszczą formy i konsekwencji w dążeniu do celu oraz wytrwałości w przejściu na zdrową dietę… ale zaraz, jaką dietę? Wprawdzie próbowałeś już kilku odchudzających jadłospisów, ale zazwyczaj kończyło się efektem jo-jo albo osłabieniem i spadkiem Twojego nastroju. Spokojnie, nie musisz rezygnować z wymarzonej sylwetki. Nie musisz się głodzić, a nawet możesz jeść więcej i chudnąć! Wystarczy, że będziesz sięgać po produkty, które charakteryzuje niska gęstość energetyczna. Dzięki temu doprowadzisz do szybkiej redukcji masy ciała.

 

Czym jest gęstość energetyczna?

Gęstość energetyczna (zwana też gęstością kaloryczną) jest definiowana jako zawartość energii (w kcal lub kJ) na jednostkę masy (g lub 100 g),
np. warzywo zawierające 30 kalorii na 100 gramów (lub 0,3 kcal/g) ma niską gęstość energetyczną, a przekąska, która ma 550 kalorii na 100 gramów (lub 5,5 kcal/g) ma bardzo wysoką gęstość energetyczną.

 

Można zatem powiedzieć, że jest to pewne „upakowanie” kalorii w produkcie spożywczym. Na podstawie tego określamy, jak wysoką ma on gęstość energetyczną.

 

Posiłki o gęstości kalorycznej:
(1) bardzo niskiej – do 60 kcal/100 g (gęstość mniejsza niż 0,6)
(2) niskiej – 60-150 kcal/100 g (gęstość od 0,6 do 1,5)
(3) średniej – 150-400 kcal/100 g (gęstość od 0,15 do 4,0)
(4) wysokiej – powyżej 400 kcal/100 g (gęstość wyższa niż 4,0)

Jak gęstość energetyczna pokarmów może pomóc w utracie masy ciała?

Od dawna wiadomo, że aby schudnąć, trzeba spożywać mniej kalorii. Tylko, że ograniczanie ilości i/lub wielkości posiłków często zniechęca ludzi. Z powodu uczucia głodu szybko przerywają dietę i rezygnują ze zdrowszego trybu życia.

 

Jednak wybór żywności o niskiej gęstości energetycznej może pomóc w utracie wagi, ponieważ przy zachowaniu dużych porcji jedzenia, będą one jednocześnie mniej kaloryczne. W dodatku jest to wygodniejsze niż samo liczenie kalorii.

 

Jak wykazały badania naukowe, osoby stosujące diety o niskiej gęstości energetycznej nie tylko jedzą mniej kalorii dziennie, ale mają również niższą masę ciała, niższy wskaźnik BMI, a także mniejszy obwód talii.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!