Gęstość energetyczna, czyli jak chudnąć jedząc więcej.

Gęstość energetyczna: TABELA

Zastanawiasz się, jakie produkty mają niską, a jakie wysoką gęstość kaloryczną?
Zauważono, że niska gęstość kaloryczna wynika z dużej zawartości wody w danym pokarmie, a wysoka z obecności w nim tłuszczu i cukrów.

 

W związku z tym, do grupy żywności o niskiej gęstości energetycznej zaliczymy:
  •  warzywa (większość zielonych warzyw, ponieważ składa się głównie z wody, błonnika i bardzo małej liczby węglowodanów),
  •  większość owoców (głównie te o niskiej zawartości cukru, a dużej zawartości błonnika i wody),
  •  chudy nabiał (m.in. odtłuszczone mleko, jogurty naturalne),
  •  drób i białe ryby,
  •  produkty pełnoziarniste,

 

do produktów gęstych kalorycznie:
  •  słodycze,
  •  sery,
  •  żywność wysoko przetworzoną i fast foody,
  •  tłuste mięsa.

 

Najważniejsza zasada utrzymania odpowiedniej masy ciała, to spożywanie takiej ilości kalorii, jakiej potrzebuje organizm. Znacznie łatwiej jest to osiągnąć, opierając dietę na produktach o niskiej gęstości energetycznej

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!